ONS Sneek buigt pas diep in blessuretijd voor Urk

Nog eenmaal probeerde ONS Sneek in de 3e minuut van de toevoegde tijd het doel van sv Urk te zoeken. Maar ver kwam men niet. Op het middenveld moesten de Snekers de bal inleveren bij de tegenstander. Invaller Lucas Tol stuurde het leer de diepte in, waar een andere invaller, Jelle de Boer, op het randje van buitenspel de bal ontving. Hij mocht van de scheidsrechter doorgaan en passeerde keeper Tristan Boersma ‘in lijn’: 0-2. Luttele seconden later floot arbiter Boringa de boeiende ontmoeting tussen de Friezen en de bewoners van het voormalige eiland naar het verleden. De overwinning was terecht. Maar over twee momenten zal er best nog eens worden nagepraat. De inleiding tot de 0-2. En het afkeurde doelpunt van ONS in de 75e minuut. Het had de wedstrijd een heel andere afloop kunnen geven. Nu bleef ONS Sneek na een wedstrijd waarin het met name goed verdedigde met een kater achter.

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  Jan van der Veen

Of een gelijkspel voor ONS Sneek verdiend zou zijn geweest is overigens de vraag. Urk had gedurende de hele wedstrijd uitgezonderd het eerste kwartier na rust een overwicht. Schoten op de paal en de lat spaarden de Sneker oranjehemden voor een eerdere grotere marge dan de 0-1 die al in de 6e minuut op het scorebord kwam.

Assistent-scheidsrechter geblesseerd

Maar voordat we over voetballen in de vorm van een wedstrijd konden spreken moest er nog iets worden geregeld. Tijdens de warming-up raakte namelijk één van de assistent-scheidsrechters, dhr. Willem Renkema, geblesseerd, zodanig, dat hij niet aan de wedstrijd kon beginnen. Een zoektocht in Sneek en omstreken leverde geen invaller op. Maar assistent-scheidsrechter Stef Verhagen uit Heerenveen bracht redding. En laat de man ook nog een prima wedstrijd vlaggen! Hulde aan dhr. Verhagen en aan degenen die zich hebben ingespannen om een vervanger voor dhr. Renkema te vinden. Al met al moest de wedstrijd wel drie kwartier worden uitgesteld en kon er pas om 20.45 uur worden afgetrapt.

Er kon pas om 20.45 uur worden afgetrapt

Urk start fel

Maar toen er eenmaal was afgetrapt moest ONS Sneek meteen aan de bak. Al in minuut 4 hadden de blauw-witten kunnen scoren, maar de bal ging voorlopig nog voorlangs. Echter, twee minuten later was het toch raak. De ONS-verdediging verslikte zich in een fel jagende Klaas Romkes, die enorm gedreven doorging en met een ‘knoerter’ van een schot diagonaal Tristan Boersma in het ONS-doel verslagen achter liet: 0-1. Van de zeer goed gevulde tribune klonk toen al het: ’10……10…….10!!!’ Voorstelbaar bij zo’n vroege goal. Maar de wedstrijd zou anders verlopen. Althans: het scoren zou sv Urk een stuk moeilijker afgaan dan die eerste minuten leken te beloven.

Urker storm geluwd

Want na ongeveer een kwartier spelen luwde de Urker aanvalsstorm. ONS Sneek herpakte zich enigszins en bleef mede omdat sv Urk moeite had om de kansen te verzilveren in de wedstrijd.

Overigens was het niet alleen Urk wat de klok sloeg. In de 16e minuut bijvoorbeeld gaf Niels Nadorp van rechts een mooie voorzet waaruit Nick Kleen op de doellijn leek te gaan scoren. Met een katachtige duik wist doelman Richard Strijker echter een doelpunt te voorkomen. En in de 32e minuut werd dezelfde Nick Kleen over rechts weggegestuurd. Hij leek Richard Strijker te kloppen, zoals Klaas Romkes dat eerder aan de andere kant bij ONS-keeper Tristan Boersma had gedaan. Maar Nick mikte in het zijnet. Vlak vóór rust had Steyn Potma nog een goede mogelijkheid. Maar vlakbij het doel stierf zijn actie in schoonheid. Ten bewijze dat ook ONS Sneek wel degelijk bij sv Urk aan de poort rammelde.

ONS Sneek neemt na de thee het initatief

Met Patrick van der Veen voor Giovanni Aronds en Simon de Laat voor Glenn Buma trachtte ONS Sneek na rust meteen de bakens te verzetten. De Snekers zetten de Urkers voor het eerst in de wedstrijd echt vast op eigen helft en er ontstonden een paar mogelijkheden om dat ook in de stand te vertalen. Maar met het verstrijken van de tijd ebde ook het offensief van de oranjehemden weg, net als in de eerste helft na een zelfde kwartier bij Urk.

Afgekeurde gelijkmaker

De beste mogelijkheid voor ONS Sneek om naast de tegenstander te komen ontstond in de 75e minuut. Een scrimmage voor het doel van de zeer sterk keepende Richard Strijker gaf ONS Sneek tot drie keer toe de gelegenheid om te scoren. In derde instantie lukte dat. Maar scheids- en assistent-scheidsrechter waren van mening, dat één van de deelnemers aan deze aanval buitenspel had gestaan. Maar of dat inderdaad het geval was?……..Doelpuntenmaker Han van Dijk in elk geval niet. En wat de nadere motivering was om het doelpunt niet toe te kennen……? Het had de wedstrijd kunnen doen kantelen. Nu pakte Urk de aanvallende draad weer op. En gunde ONS Sneek slechts in de laatste 10 minuten nog enige hoop op de gelijkmaker. Die er niet kwam. Ook niet uit de vrije trap die Gabriël Fernando in de 87e minuut mocht nemen op een kansrijke plek recht voor het Urk-doel, nét buiten het strafschopgebied. Hij mikte iets te hoog, waardoor Urk ook dit moment zonder schade doorkwam. Een echt slotoffensief van de Snekers zat er niet meer in. Daarvoor hadden de mannen van Arnoud Koster teveel gegeven. Integendeel. Maar daarvan deden we al verslag.

ONS Sneek-Urk                                               0-2  (0-1)

06         Klaas Romkes                                    0-1

90+03  Jelle de Boer                                      0-2

Schr.:                    J.S.Boringa  (Leeuwarden)

Ass.schr.:            P.de Jong & S.Verhagen

Kaarten:              (34) Gabriël Fernando, (54) Patrick van der Veen (ONS Sneek)