ONS Sneek en NSC Nijkerk zijn aansluiting kwijt na remise

Rond een uur of vijf waren zaterdagmiddag de kruitdampen opgetrokken op het Zuidersportpark in Sneek. ONS Sneek en NSC Nijkerk maakten vervolgens de balans op van ronde 21 van de competitie in de Hoofdklasse B za. En beiden kwamen tot de conclusie dat het slechtst mogelijke scenario, dat je maar had kunnen bedenken werkelijkheid was geworden. Na 93 minuten voetbal sloten de nummer 14 (ONS Sneek) en 15 (NSC Nijkerk) af op 1-1. En dat gaf al niet een echt tevreden gevoel. Maar toen de uitslagen van de andere velden in deze klas binnen kwamen werden de gezichten er nog minder vrolijker op. Winst voor Berkum, SDC Putten en Swift maakten, dat het gat tussen ONS Sneek en NSC Nijkerk enerzijds en de concurrentie in de strijd tegen degradatie was uit gegroeid tot 8 punten. En dat is met nog 9 competitierondes te gaan best wel veel. Door tegen elkaar gelijk te spelen hadden beide ploegen de reddingsboei gemist. Resteert nog de hoop, dat de concurrentie veel fouten gaat maken en ONS Sneek en NSC Nijkerk zelf alsnog de deur naar succes weten open te breken.

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen

Bijna scoort Nick Kleen koppend in de 7e minuut van de wedstrijd

Met name voor de thuisclub was het een hard gelag. In de eerste 45 minuten hadden de oranjehemden duidelijk aan klantenbinding gedaan. De Snekers stopten veel energie in de wedstrijd, waren heer en meester, voetbalden heel aardig en creëerden zich een behoorlijk aantal kansen. Het, overigens zeer fraaie, doelpunt van Gabriël Fernando was een flauw afschijnsel van het enorme overwicht dat ONS Sneek gedurende de hele eerste helft had gehad. In de tweede helft viel van dat alles weinig meer te bespeuren. En, omdat de Nijkerkse Sport Club in die fase wel een veldoverwicht wist op te bouwen, maar zich nauwelijks kansen schiep, viel er na de thee niet zo veel meer te genieten. De fikse hagelbuien die zich in die periode boven Sneek ontlaadden gaven precies aan, hoe het spel was. Een slotoffensief mocht ONS Sneek niet meer baten. Maar dat zat er eigenlijk ook niet meer in nadat rechter spits Nick Kleen het veld had verlaten. Hij bracht deze middag veel dreiging en was een voortdurende kwelling voor de Nijkerker defensie. Na zijn aftocht was dát extra ook weg!

Luuk Oosterling kan ONS-er Mark Westra nauwelijks volgen in zijn actie

Groot overwicht

Beide ploegen begonnen in de vaste overtuiging van deze wedstrijd iets te willen maken. Het was 5 voor 12 en het zou vanmiddag allemaal moeten gebeuren. Degene die dat het beste in daden omzette was in de eerste 45 minuten ONS Sneek. Ga maar na: al in de 7e minuut werd Mark Westra over links weggestuurd, hij zette strak voor, waar Nick Kleen de bal helaas niet goed op het hoofd kreeg. Mooie kans! Een minuut later zag Nick Kleen zijn inzet over rechts met moeite gestopt door NSC-goalie Velanas. In de 15e minuut stuurde Han van Dijk Gerben Visser weg. Gerben zag zijn inzet via de keeper naast gaan. In de 20e minuut bediende Wesley Tankink in het vijandelijke strafschopgebied Han van Dijk. Maar Han’s schot was te zacht en daardoor een gemakkelijke prooi voor Velanas.

In de 27e minuut kreeg Mark Westra misschien wel de mooiste kans. Hij schoot de voorzet van Pieter Abe de Jong echter tegen doelman Velanas op. In de 31e minuut zette Han van Dijk Gerben Visser alleen voor de keeper. Via Velanas was het opnieuw slechts een corner, wat van deze aanval over bleef. Zeker vijf van de beschreven kansen hadden met een beetje geluk ONS Sneek op een 5-0 voorsprong kunnen brengen. En dat zou in die eerste helft in het geheel niet onverdiend zijn geweest.

Gabriël Fernando scoort op fraaie wijze uit een vrije trap: 1-0

Doelpunt

De voorsprong voor ONS Sneek kwam toch. Een overtreding van ex-prof Renée Troost vormde de inleiding. ONS Sneek mocht vervolgens op 18 meter recht voor het doel een vrije trap nemen. Al in de aanloop zag je, dat Gabriël Fernando daar iets heel moois mee zou doen. En dat dééd hij ook. Als een kunstwerk draaide de bal in de kruising: 1-0. Niet veel minuten daarna vond scheidsrechter Groeneweg het tijd voor thee.

Een omgekeerde wereld

Wie had gedacht, dat ONS Sneek in de tweede helft op dezelfde voet zou doorgaan, kwam bedrogen uit. NSC Nijkerk kwam wat agressiever dan in de eerste 45 minuten uit de startblokken. En, of de gastheren daarvan schrokken, of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag lag, maar ineens was het zelfbewuste van de eerste helft bij de oranjehemden verdwenen. En daarmee de grip op de wedstrijd. Hoe dat in een paar minuten kan is voer voor psychologen. Maar een opmerkelijk feit was het wel. Het spel werd slordiger, en daarvan maakte NSC Nijkerk gretig gebruik. Een schot van Mohamed Ajiach dat  in de 53e minuut net naast ging was al een waarschuwing. Maar in de 58e minuut was het ráák! Karim Arzini werd op zo’n 20 meter van het ONS Sneek-doel gevloerd. Op ongeveer dezelfde plek, waar Gabriël Fernando in de eerste helft de vrije trap mocht nemen, waaruit hij scoorde, mocht nu Ajiach een vrije schop nemen. En hij deed dat op bijna identieke wijze aan Fernando. De bal zeilde ook van zíjn schoen in één keer in het doel: 1-1.

Rommelig

Het spel werd er daarna niet beter op. Het was bij tijd en wijle heel rommelig. Zo af en toe onderbroken door een positieve uitschieter. Zo was ONS Sneek in de 68e minuut dichtbij een nieuwe voorsprong. Nick Kleen draaide zich op fraaie wijze vrij, zette de bal netjes voor. Helaas voor ONS Sneek kopte Han van Dijk net iets te hoog. Weg kans! Maar misschien wel de grootste mogelijkheid om de stand te wijzigen kreeg de Nijkerker linker spits Mohamed Ajiach in de 79e minuut. De ONS-verdediging taste mis, en Ajiach kon vrij doorlopen. Althans zo léék het. Want Tristan Boersma liet zien, waarom hij en niemand anders de eerste keeper van ONS Sneek is. Hij keerde de inzet van Ajiach. En hij hield daarmee een punt in Sneek.

Han van Dijk soleert door de NSC Nijkerk-defensie

Buitenspel

Bijna was de zege zelfs alsnog in Sneek terecht gekomen. Han van Dijk scoorde na zichzelf keurig te hebben vrij gespeeld in de 90e minuut. Maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Wat hadden we op deze situatie graag de VAR zien studeren. Want wás het wel buitenspel? Deze vraag is echter niet ter zake. En, of het gezien de tweede helft terecht was geweest, dat de balans toch nog naar ONS Sneek ging overslaan………..Maar ja, de Snekers hadden natuurlijk vóór rust de wedstrijd al in het slot moeten gooien.

Consequenties

De consequenties van deze uitslag is, dat er in de onderlinge afstand tussen ONS Sneek en NSC niets verandert. ‘Nijkerk’ blijft 15e, ‘Sneek’ 14e. Verschil: 1 punt. De gezamenlijke achterstand op de eerste ploeg die momenteel ‘veilig’ is groeide echter tot 8 punten. Er moet een heleboel hoop worden gevonden om daarbij nog te kunnen aanhaken. Maar er zijn nog 27 punten te halen. En je weet maar nooit……………

ONS Sneek-NSC Nijkerk                              1-1  (1-0)

43  Gabriël Fernando                                    1-0

58  Mohamed Ajiach                                     1-1

Schr.:                    R.Groenewegen  (Utrecht)

Ass.schr.:            A.van der Meer & G.van Eerde

Kaarten:              (25) Pieter Abe de Jong, (66) Nick Kleen (ONS Sneek)