ONS Sneek geeft in de slotseconden een zeker lijkend punt uit handen

vlapteleur

(foto Henk van der Veer)

Trainer Jan Vlap sloeg zijn hand voor zijn gezicht. De elf in het oranje straalde het ongeloof van het gezicht. En de supporters die ONS Sneek de afgelopen jaren door dik en dun overal hebben gesteund lieten het maar gelaten over zich komen. De geschiedenis herhaalde zich. Waar de Snekers de afgelopen seizoenen een abonnement hadden op puntenverlies in de slotminuten van een wedstrijd werd die lijn helaas in het derde duel in de Hoofdklasse B (za.) van dít seizoen doorgetrokken. Wanneer de stand, die na 90 minuten voetbal op het scorebord prijkte (1-1) daar tot het einde van de extra tijd was blijven staan, dan was aan beide ploegen recht gedaan en was bijna iedereen met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Nu gebeurde dat dus niet. Eenvoudigweg omdat de tegenstander van ONS Sneek, avv Swift uit Amsterdam, in de 92e minuut wél met een treffer uit een serie scrimmages kwam, waar eerder in de wedstrijd ONS Sneek uit een kansrijker situatie de paal had geraakt. Het betekende het verschil van het binnenhalen van één punt. Maar het betekende tussen de oren zoveel meer: ‘Nee……….toch niet wéér???’

DSC_1780a

Wesley Tankink probeert Raymond Manuputty (midden) en Mallqui Cabezas te verschalken (MJ)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHv) en Rob Bosma Fotografie

Misschien geeft dat laatste: Swift trefzeker tot op het eind, en ONS Sneek: nét níet (tegen de paal) precies het verschil aan tussen beide ploegen. Na een eerste helft, waarin de krachtsverschillen niet zoveel uiteen liepen, maar avv Swift over het algemeen wat meer en wat dwingender aan de bal was, was in de tweede helft een ander ONS Sneek te bewonderen. Het léék wel, alsof de oranjehemden hun vleugels wat meer durfden uitspreiden, er wat meer geloof in eigen kunnen werd gevoeld, en men elkaar ook wat beter ging vinden. Daardoor ontstonden een paar goede scoringsmogelijkheden maar ook een heel aardig kijkspel. Maar nét, toen de analisten op de tribune tot de conclusie waren gekomen, dat de Sneker elf in deze wedstrijd opnieuw progressie hadden gemaakt, en we een leuke tweede helft hadden gezien, waarin ONS Sneek zichzelf met een goede gelijkmaker had beloond, sloeg het noodlot toe. Twee onoverzichtelijke scrimages in het doelgebied van ONS Sneek deed menigeen al zijn hart vasthouden. Maar toen invaller Jelle Spanninga uiteindelijk daaruit zijn voet tegen de bal kon krijgen was heel ONS, verzameld op de doellijn toch geslagen. In de resterende vier minuten extra tijd ontbrak bij ONS Sneek vervolgens het geluk, maar ook de inspiratie om voor de tweede keer in deze wedstrijd de stand in evenwicht te brengen.

DSC_0670

Max de Boom in volle ren  (RB)

Aftasten

De eerste 10 minuten van de wedstrijd was het duidelijk aftasten door beide ploegen. Avv Swift, zonder gevestigde namen als Tiemen van Heezel, Frank Tervoert en Koen Fokkema naar Sneek afgereisd, was de eerste van beide die de schroom van zich afschudde. Al had voor hetzelfde geld ONS Sneek al na 5 minuten de leiding gepakt, toen Kevin Mennega fraai omhaalde uit een corner van Gabriël Fernando. Zijn poging ging helaas over het vijandelijke doel. Bij de gasten deed Carlos Groen na 12 minuten ongeveer hetzelfde, toen hij, in de diepte op pad gestuurd, zijn schot voorlangs zag gaan. Het gevaar kwam bij ONS Sneek in toenemende mate van de kant van de beide watervlugge aanvallers Max de Boom en Nick Kleen. Beide spelers worden steeds meer van waarde voor de Sneker ‘Elf’. En wanneer zij elkaar weten te vinden, zoals na 14 minuten, dan is het meteen gevaarlijk voor de tegenstander. Avv Swift liet daarop van zich horen middels een schot van Noa Benninga, dat net naast ging. En een dito schot van Daan Driever was er na een fraaie combinatie.

DSC_0706

Nick Kleen (l) legt aan in de 13e minuut (RB)

Brutaler Swift pakt de leiding

Avv Swift wás iets gevaarlijker en dat werd doorvertaald in de stand in de 34e minuut. Eén van de ervarener krachten, waarvan er bij Swift een paar rondliepen, Ron Rosenhart, gaf de bal voor, en middenvelder Daan Sutorius schoot in: 0-1. En dat deed op dát moment wel recht aan de optisch iets sterker opererende Amsterdammers. Daan Driever onderstreepte dat met een fraai afstandsschot in de laatste minuut vóór rust. In dit geval bleef Justin van der Dam in het ONS-doel de baas. Hij tikte de bal fraai over!

Swift furieus

De wedstrijd was nog niet hervat na de rust, of heel Swift schreeuwde om een penalty. Hoewel het voor de meeste toeschouwers wel duidelijk was, dat de struikelpartij van Noa Benninga geenszins goed was voor een strafschop, wilde alles wat Swift was ons dat wel doen geloven. Scheidsrechter Stoffer (uit Amsterdam!) tuinde daar niet in. Hij onderscheidde zich overigens op meer momenten door niet een zweem van partijdigheid op zich te laden (zoals een goede arbiter betaamt).

DSC_1876

Foto MJ

ONS Sneek creatief

Het was tegelijk het sein voor ONS Sneek om van zich te laten spreken. De ploeg voetbalde ná rust frivoler, vrijer en creatiever dan in de 45 minuten daarvoor. Een voorzet van Max de Boom werd door Kevin Mennega bij de 2e paal net niet tot doelpunt gepromoveerd. En een eigen actie van Max eindigde in het zijnet. Het was alles de intro voor de gelijkmaker van Sneker kant. In de 54e minuut leidde een corner van links van de voet van Gabriël Fernando tot een assist van Patrick van der Veen waaruit Nick Kleen, ongetwijfeld één van de smaakmakers bij de oranjehemden, inkopte: 1-1. Het antwoord van Swift kwam direct. De mee naar voren getrokken Raymond Manuputty zette vanaf rechts Ron Rosenhart vrij, maar die schoot over.

DSC_1982

Nick Kleen (2) legt aan voor de gelijkmaker: 1-1  (MJ)

Evenwicht

De wedstrijd leek uit te lopen op een gelijkspel. Een uitslag die ook de verhoudingen het meest juist had weer gegeven. Maar het had ook zomaar op een Sneker zege kunnen uitdraaien. In de 70e minuut liet Mark Westra een geweldig schot los, dat echter door keeper Virgil Deen in het Swift-doel vakkundig werd gekeerd. En in de 79e minuut  soleerde Mark Westra vrij door het midden. Zijn bal op Han van Dijk leek de doellijn te passeren, ware het niet, dat de paal succes voor de Heerenvener in de weg stond.

DSC_0882

Han van Dijk (10) zal de bal tegen de paal schieten  (RB)

Toch nog een winnaar

Hoewel er bij ONS Sneek een heel andere ploeg in het veld staat dan in de afgelopen seizoenen, was de afloop van de wedstrijd geheel ‘in lijn’ met wat we eerder meemaakten. In de slotfase ging de wedstrijd nl. alsnog verloren. Een klutssituatie en nóg eens een klutssituatie deden de bal bij invaller Jelle Spanninga belanden. Hij gaf het laatste zetje. Waarmee hij de Amsterdammers méér gaf dan ze verdienden. En waardoor hij de elf ONS-ers in het veld en hun aanhang gedesillusioneerd achterliet. Toch was ONS Sneek na 96 minuten voetbal een klein beetje winnaar: het liep bij de Snekers opnieuw veel beter dan een week hiervoor. En dat geeft de burger moed voor de nabije en verdere toekomst.