ONS Sneek in Volendam opnieuw aan de verkeerde kant van de score

ONS Sneek weert zich in Volendam goed, maar verliest opnieuw

In een bij vlagen onderhoudende wedstrijd is ONS Sneek er opnieuw niet in geslaagd om één of meer punten te pakken. Jong FC Volendam bleek inderdaad dat goed voetballende team te zijn, dat al was voorspeld. En in de openingsfase leek ONS Sneek te worden overspeeld door de Volendammers. De 1-0 stand na 12 minuten was daarvan een logisch gevolg. In de loop van de wedstrijd kreeg ONS Sneek echter steeds meer grip op het spel. Hoewel de beste kansen voor de thuisclub waren, was ONS Sneek ook enkele malen dichtbij een treffer. Die kwam in de eerste minuut na rust. Vrijwel van de aftrap belandde de bal op de linkervleugel bij ONS Sneek. Vandaar kwam een afgemeten voorzet op spits Ale de Boer, die de bal in enen door in het doel schoot: 1-1. ONS Sneek kreeg nauwelijks kans om de gelijkmaker te vieren. Uit de eerste de beste tegenaanval scoorde Volendam 2-1. Hoewel ONS Sneek kansen kreeg op een nieuwe gelijkmaker, lukte het de Snekers niet het net te vinden. Na bijna een uur zette Rodney Smorenberg middels zijn tweede treffer de Sneker oranjehemden op een (naar later bleek: onoverbrugbare) 3-1 – achterstand. ONS Sneek was niet bij machte om in die stand nog wijziging te brengen.

DSC_0310

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   mjfotografiehv (Martijn vd Veen)  en RobBosmafotografie (aanhef)

Viel er dan in het druilerige Kras-stadion niets te genieten? Ja zeker wel! De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat Jong FC Volendam daarvan het meeste aan zich probeerde te trekken. Met technisch verzorgd voetbal en snelle aanvallen met name over de rechtervleugel boeiden de mannen van trainer Berry Smit de (overigens in aantal: weinige) aanwezige toeschouwers. Bij ONS Sneek werd de aandacht met name getrokken door de youngsters Tom Arissen en Chris Wijnja. Maar ook van de andere leden van de ‘ONS-elf’ kan worden gezegd, dat ze hard werkten. Alleen: op één of andere manier wil het maar niet lukken om die positieve energie om te zetten in kille, maar o zo noodzakelijke wedstrijdpunten. Het zou best ook eens te maken kunnen hebben met onbekendheid met dit niveau van een aantal spelers. Mannen als Ale de Boer en Michael Lanting brengen een geweldig stuk ervaring binnen. Maar er zijn nogal wat anderen die met name aan het snel wisselen van het spel moeten wennen. Een voorbeeld daarvan was de tweede treffer van Jong FC Volendam, waardoor de met moeite verkregen gelijkmaker binnen een minuut alweer werd overtroefd. Misschien heeft de ploeg nog wat meer tijd nodig om alle nieuwe inbreng een plekje te geven om uiteindelijk één soepel geheel te vormen. Want ergens heb je het gevoel als trouwe volger: er zit méér in dan er op dit moment uitkomt!

DSC_0219

Snel spel in de openingsfase

Zoals in de aanhef gememoreerd: de wedstrijd begon met een Jong FC Volendam dat in hoog tempo ONS Sneek wilde verrassen. Bijna was dat al na 4 minuten gelukt. De, vooral in de eerste helft, levensgevaarlijke en razend snelle rechtervleugelaanvaller Nick Doodeman zette scherp voor en Enzo Stroo nam de bal in enen door op zijn ‘pantoffel’. Hij bolde daarmee echter niet het net, maar teisterde de deklat van het doel. Geen doelpunt dus! Een indrukwekkende solo van Curty Gonzales schonk ONS Sneek meteen daarop aan de andere kant een mogelijkheid. Maar er was niemand voor het doel om zijn mooie voorzet afronding te geven.

DSC_0319

Volendam op voorsprong

En toen kwam de 12e minuut. Werkelijk als een mes zo scherp combineerden Enzo Stroo (hij is eigenlijk wel klaar voor FC Volendam 1) en Nick Doodeman door de ONS-defensie. Uiteindelijk was Enzo Stroo de afmaker in deze oogstrelende actie: 1-0. Vreemd genoeg ebte daarna de frivoliteit en scherpte bij de thuisclub stiekum wat weg. Via een combinatie Ale de Boer-Curty Gonzales was ONS Sneek zelfs in de buurt van de gelijkmaker. Maar voor hetzelfde had het ook 3-0 kunnen staan in het voordeel van de thuisclub. Eerst Enzo Stroo en een minuut later Alex Plat misten echter. Hoogtepunt in deze fase (na ongeveer een half uur spelen) was de prachtige vrije trap, die Arton Musliu namens ONS Sneek vanaf zo’n dikke 20 meter in enen in de kruising probeerde te schieten. Maar keeper Jordi van Stappershoef liet zien, dat hij een goede en sierlijke keeper is. Hij zweefde de bal stijlvol uit ‘het kruis’. Het slotakkoord werd gevormd door een paar uitstekende kansen voor Nick Doodeman. Opnieuw sneed hij (tot tweemaal toe) door de ONS Sneek-defensie. Beide keren belandde zijn inzet naast het doel.

DSC_0252

Overrompelende start van de tweede helft

De meeste van de toeschouwers zaten nog aan de dampende koffie in de ‘’Runderkamp-lounge’, toen meteen vanaf de aftrap de bal belandde op de linkervleugel bij ONS Sneek. Ale de Boer, die de bal zelf had afgetrapt, was doorgelopen tot in het doelgebied vóór keeper van Stappershoef. Toen de afgemeten voorzet hem bereikte tikte hij het leer in enen door in het doel: 1-1. Maar Jong FC Volendam bleek snel te kunnen schakelen. Vanaf de aftrap belandde de bal in de buurt van het strafschopgebied van ONS Sneek. Een lichte overtreding leidde tot een vrije trap op ongeveer 18 meter van het doel. Rodney Smorenberg bleek een specialist in dit soort situaties. Hij krulde de bal langs de muur in de (voor hem) linkerhoek van het doel: 2-1. En weg was de hoop in de Sneker harten op een nog betere stand voor hun favorieten. Maar verslagen waren de in het lichtblauw gestoken Snekers nog niet. En er kwamen een paar kansen. Arton Musliu kreeg de beste. Van de rand van het strafschopgebied schoot hij echter ruim over. In de 59e minuut belandde de bal in het doelgebied vóór keeper Barry Ditewig. In een heftige scrimmage leek de bal al over de doellijn, maar Barry kon nog net de vingers tegen het leer krijgen. In de rebound was het echter toch raak! Rodney Smorenberg had blijkbaar in een onoverzichtelijke situatie de bal het laatste tikje gegeven. Het doelpunt kwam derhalve op zijn naam: 3-1.

De wedstrijd was gespeeld

Hoe gek het ook klinkt: maar na dat moment was de wedstrijd gespeeld. De derde tegentreffer kwam bij de Snekers aan als een mokerslag. En het lukte niet meer om daarvan op te krabbelen. O, ja, of het moest nog in de 81e minuut zijn, toen invaller Jan Dommerholt met een goede actie Tom Arissen in stelling bracht. Maar Tom zag zijn schot via keeper Jordi van Stappershoef over het doel verdwijnen. Bijna was het nog 4-1 geworden. De ONS Sneek-defensie tastte twee minuten vóór tijd mis. Echter, Rodney Smorenberg maakte zijn hattrick niet vol. Hij schoot in handen van doelman Barry Ditewig. Vervolgens floot scheidsrechter Cairo uit ’s Hertogenbosch voor de laatste maal. Opmerkelijk: hij deed dat zonder kaarten te hebben uitgedeeld! Positief! De overwinning van Jong FC Volendam was in elk opzicht verdiend te noemen. Maar toch bekruipt je als ONS-supporter het gevoel: er zat opnieuw méér in.

Wat de toekomst brengt………………

Na 6 wedstrijden staat ONS Sneek daardoor nog steeds zonder overwinning met slechts 1 schamel punt stijf onderaan de ranglijst in de Derde Divisie za. Hopeloos is het niet. Er is nog een groepje op schootsafstand. Maar van enkelen daarvan verloor ONS Sneek in de afgelopen weken reeds. En het duurt nog een behoorlijk aantal wedstrijden om dat verlies recht te kunnen zetten. Volgende week spelen de Snekers opnieuw een belangrijke wedstrijd: thuis tegen vv Spijkenisse. De debutant behoort ook nog bij het rijtje, dat voor ONS Sneek bij te halen is. En met winst zouden de Snekers daarin een belangrijke stap maken. Net als Jong FC Volendam heeft ook vv Spijkenisse een makkelijk scorende spits: Michael van Dommelen. Wanneer men die weet te bedwingen…………..