ONS Sneek maakt snelle achterstand in Heemskerk niet meer goed

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie

20200201_165543

(foto Harmke van der Veen)

Toen Jim Hulleman in de 11e minuut via de paal 2-0 liet aantekenen leek een monsterscore in de wedstrijd tussen ODIN’59 en ONS Sneek in de maak. Gelukkig voor de Snekers ondergingen zij niet het lot van Ter Leede, veertien dagen geleden. De Sassenheimers werden uiteindelijk naar een 8-0 – nederlaag gespeeld. Bij de wedstrijd van deze middag in Heemskerk stopte de teller op 4-1. Maar, achteraf, was bij de 2-0 de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Via een strafschop mocht ONS Sneek nog een poosje hoop koesteren op een beter resultaat. Maar het feit, dat de mogelijkheden daartoe naast de aanval waaruit de strafschop ontstond de vingers van één hand niet konden vullen, geeft aan, dat de werkelijkheid anders was. Daarbij opgeteld, dat de Snekers slordiger speelden dan vorige week, en de overwinning van het ook niet de sterren van de hemel spelende ODIN’59 is enigszins verklaard.

DSC_4297

In de voorbeschouwing op deze wedstrijd noemden we reeds het gevaar, dat ONS Sneek snel op achterstand zou geraken. Wanneer je tegen ODIN’59 de eerste 20 minuten goed doorkomt heb je een kans. Maar de geel-blauwen pakten in de wedstrijd meteen het initiatief. ONS Sneek maakte in drie opeen volgende minuten tweemaal dezelfde fout door slordig te zijn bij de opbouw van achteruit. Het daaruit voort komende balverlies op het middenveld bracht tot tweemaal toe een ODIN-speler in stelling. En, heel efficient, profiteerde de thuisclub van deze fouten. ODIN’59 heeft spelers, die dat kunnen afmaken. Sietse Brandsma, aan het begin van dit seizoen over gekomen van BOL uit Broek Op Langedijk, is daar één van. Jim Hulleman, al wat langer bij de Heemskerkers, kan dat ook.

DSC_4275

Stormachtig begin

Geïnspireerd door de harde wind die dwars over het veld stond gingen beide ploegen energiek uit de startblokken. De beste man van het veld op deze middag, Lars Boekel, zette in de 2e minuut de toon met een gevaarlijk schot, dat naast ging. Oege Sietse van Lingen antwoordde 5 minuten later met een dito schietpoging. Maar in dit geval was Joost Meendering, de opvolger van de legendarische Barry van Dijk in het ODIN-doel, het schot de baas. Het was het sein voor ODIN’59 om direct door te pakken. Jim Hulleman onderschepte op het middenveld bij matig opbouwen van ONS Sneek de bal, lanceerde Sietse Brandsma, die met een geplaatste schuiver Justin van der Dam in het ONS-doel kansloos liet: 1-0. Drie minuten later onderschepte dezelfde Hulleman opnieuw matig opbouwen bij ONS Sneek, en nu probeerde hij het zelf. Van 30 meter ging de bal via de rechter paal achter Van der Dam over de doellijn: 2-0. Was Justin van der Dam in de 17e minuut niet zeer attent geweest, dan had Lars Boekel al 3-0 laten aantekenen. Maar deze keer was de keeper winnaar.

DSC_4334

In rustiger vaarwater

Waar de aanwezige ONS Sneek-supporters elkaar verschrikt aankeken, bang voor een afdroogpartij voor hun favorieten, nam ODIN’59 het reeds voorspelde gas terug. ONS Sneek speelde zich wat beter in de wedstrijd. En er kwamen ook bij de Heemskerkers niet zoveel bruikbare mogelijkheden op een doelpunt meer bij. In de 42e minuut werd vanaf het middenveld de snelle Nick Kleen gelanceerd richting ODIN-doel. In een poging de bal te onderscheppen, liep keeper Meendering de handige linker spits van ONS Sneek tegen de grond. Geen ‘bewuste’, zo oordeelde (ook) scheidsrechter De Winter. Maar wel een strafschop voor de oranjehemden. Tyson dos Santos ontpopt zich de laatste weken daarbij als een koele killer. En ook in dit geval liet hij de keeper van de tegenstander kansloos: 2-1.

DSC_4262

Tyson dos Santos scoort uit een penalty 2-1

Bijna was het in de 45e minuut zelfs nog 2-2 geworden. Maar Denzel Prijor had met zijn schot van 25 meter wat minder succes dan vorige week. Al maakte hij het Joost Meendering wel heel moeilijk.

ODIN’59 zakt terug

De tweede helft gaf een enigszins ander spelbeeld dan de eerste. Was ODIN’59 grote delen van het eerste bedrijf de bovenliggende partij, in de tweede 45 minuten was dat ontegenzeggelijk ONS Sneek. Maar het leverde de Snekers niets op. Want het rendement uit het creatieve voetbal en het veelvuldig balbezit was nihil. ODIN’59 liet zich terug zakken, en wachtte op de omschakeling. Dat de Heemskerkers daarin goed zijn, wisten we van vorige wedstrijden. En ook met een totaal andere ploeg dan vorig seizoen blijkt dat nog steeds een kwaliteit te zijn van de geel-blauwe formatie van trainer Anthony Correira.

DSC_4376

In de 56e minuut bracht de trainer in de plaats van Jayson Halman: Niels Jager. Eén minuut later wist Lars Boekel Jager te vinden in het strafschopgebied. Daar draaide Niels een halve slag en schoot vervolgens gericht de bal in het doel: 3-1. Effectiever kon een wissel niet uitpakken! Het spelbeeld veranderde vervolgens nauwelijks. ONS Sneek méér aan de bal. Zo af en toe leuke aanvallen opzettend. Maar ODIN’59 met de beste kansen, veelal begonnen bij Lars Boekel of, in mindere mate, Mart Willemse.

DSC_4387

En terwijl invaller Wesley Tankink zich in de 80e minuut bijna naar de ‘aansluittreffer’ voor ONS Sneek wurmde, was het Sietse Brandsma die in de omschakeling de bal kreeg, zag, dat Justin van der Dam te ver voor zijn doel stond, en met een lob de Sneker keeper klopte: 4-1.

Scheidsrechter De Winter uit Blaricum, die een goede wedstrijd floot, vond, dat het na 90 minuten op het niet al te beste kunstgrasveld op het voorplein van slot Assumburg wel genoeg was geweest. Hij telde geen extra tijd bij. En hij floot daarmee na precies 90 minuten deze wedstrijd naar het verleden. Het was géén wedstrijd, die het nageslacht zich nog jaren zal herinneren, zoals het duel van ONS Sneek tegen FC Lisse, vorige week. Jammer was, dat de Snekers de positieve lijn vanuit die wedstrijd niet hebben kunnen doortrekken. ONS Sneek bezet na vandaag (op doelsaldo) opnieuw de laatste plaats in de 3e divisie. En de afstand tot een veilige plaats is nog steeds 11 punten. De uitkomst van het duel, volgende week, tegen VVOG, dat op deze zaterdag in de derby tegen DVS’33 de Ermeloërs op 1-1 hield, zal voor een belangrijk deel de toekomstverwachtingen van de Snekers stempelen.