ONS Sneek neemt met verlies en winst afscheid van 2018

ONS Sneek sloot het boekjaar 2018 af met een nederlaag. Het werd in het Zuid-Hollandse Hoornaar tegen SteDoCo uiteindelijk 3-1 voor de thuisclub. SteDoCo verdiende de overwinning ook wel. Maar dat betekent niet, dat ONS Sneek in deze wedstrijd kansloos is geweest. Integendeel! Na een openingsfase met snel aanvalsspel, waarin SteDoCo de toon aangaf kwam ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd. En halverwege de eerste helft (stand 1-1) leken de Snekers de wedstrijd onder controle te hebben. Kort voor rust kwam SteDoCo echter opnieuw op voorsprong. Maar met een hele tweede helft voor de boeg leken er nog alle kansen te zijn voor de bezoekers. ONS Sneek was gedurende lange tijd na rust ook de bovenliggende partij. Maar, net als in de voorgaande wedstrijden, sprongen de oranjehemden te slordig om met de kansen. En, omdat SteDoCo daarin wat zorgvuldiger was bleven de drie punten in Hoornaar. De 3-1 van Joran Schröder was het gevolg van een ‘alles of niets’ van ONS Sneek-kant. Een 2-1 eindstand had de werkelijke verhoudingen beter weergegeven.

20181215_143050  (foto Harmke vd Veen)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

Het einde van een kalenderjaar is zo’n moment, waarop je de balans opmaakt. Wanneer we dat gaan doen voor ONS Sneek dan komen we tot de conclusie, dat het weliswaar de laatste weken beter had gekund en ook beter had gemoeten. Maar, dat een 11e plaats met 19 punten uit 16 wedstrijden nog zo gek niet is. Het biedt in elk geval perspectief voor de tweede helft van de competitie. En wanneer we na de winterstop nog eens zoveel punten halen dan zijn we een aardig eind op weg…….., filosofeerde TC-lid Joan van der Veen aan de fraaie bestuurstafel van SteDoCo.

In het proces van het elftal werden ontegenzeggelijk behoorlijke stappen gemaakt. En zodoende staat het verdedigend er bij de Snekers goed voor. Het middenveld lijkt steeds meer stabiliteit te vertonen. En de rolverdeling in de voorhoede lijkt duidelijker te worden. Waar we nog wat stappen in moeten doen dat is: het creëren en het afmaken van de kansen. Er wordt echter momenteel aantrekkelijk gevoetbald. De wedstrijd van vorige week tegen Noordwijk was daar een prima voorbeeld van. Maar ook de wedstrijd van deze middag tegen SteDoCo kon er in dát opzicht best mee door! Maar wanneer hier en daar een goaltje meer was gescoord dan stonden we er nu nóg florissanter voor en hoorden we bij de plaatsen, waarvoor we willen gáán: ergens in het linker rijtje. Er blijft dus werk aan de winkel voor Paul Raveneau. Maar de trainer lijkt de uitdaging als niet onhaalbaar te zien en een prikkel voor de nabije toekomst.

DSC_2767

Prima tegenstander

De 3-1 nederlaag van ONS Sneek op deze heuse wintermiddag in het Zuid-Hollandse Hoornaar was enigszins geflatteerd. Maar de winst kwam terecht bij de ploeg die er toch de meeste aanspraak op mocht maken: thuisclub SteDoCo. De ploeg is onder leiding van trainer Gijs Zwaan een volwassen team geworden. Er zijn geen echte uitblinkers, maar de kracht is: het collectief. Er is een goede balans in de ploeg. SteDoCo speelt daardoor leuk en goed voetbal. En het heeft een messcherpe counter. Tegen dit SteDoCo heeft elke ploeg het moeilijk. En terecht staan de rood-zwarten in de bovenste helft van de rangschikking. Aan de andere kant is het geen onoverwinnelijk elftal. En gezien dat er hele periodes in de wedstrijd waren, waarin ONS domineerde liggen er voor elke tegenstander kansen. Die kansen waren er ook voor ONS Sneek tot aan het einde van de wedstrijd. Maar in het begin van dit duel bepaald niet!

SteDoCo begon de wedstrijd in een hoog tempo. En ONS Sneek moest daarin mee, of het nu wílde of niet. Dat betekende, dat de thuisclub vooralsnog de lakens uitdeelde, en zichzelf ook mogelijkheden schiep. Maar de eerste echte kans in de wedstrijd was voor ONS Sneek. Curty Gozalez werd in de diepte aangespeeld, plaatste de bal op Yume Ramos, die diagonaal voorlangs schoot. SteDoCo bleek sterk in de omschakeling. En in de 13e minuut, 3 minuten na die meesterlijke kans voor ONS Sneek om de score te openen, was het voor hen wél raak! Op links nam SteDoCo een corner ‘kort’. Uit deze korte corner draaide de bal van de voet van Marlon Luizito Pereira Freire de Pina (je zult je naam onlangs maar in chocoladeletters van de Sint hebben gekregen) in het dak van het doel, onbereibaar voor Nick Kuipers en zijn mede-verdedigers: na 13 minuten was het 1-0.

DSC_2879

SteDoCo behoudt het initiatief

En SteDoCo behield voorlopig even het initiatief. Benjamin van Wanrooij, gekomen van Zwarte Leeuw uit het Belgische Hoogstraten had zo’n 9 minuten later de 2-0 op zijn schoen. Maar zijn omhaal werd door de ONS Sneek-verdediging via een corner onschadelijk gemaakt. Nauwelijks 3 minuten later stuurde Van Wanrooij op rechts Etienne Mariana weg. Mariana kon doorlopen tot diep in het strafschopgebied. Maar hij trof daar het uitgestoken been van Barry Ditewig op zijn weg naar een hogere score. Het antwoord van ONS Sneek was bijna net zo scherp, in elk geval even mooi. Curty Gonzalez soleerde in de 29e minuut over links, maar zag zijn inzet gekeerd. Weliswaar pikte Yume Ramos in de rebound de bal op. Maar zijn inzet was te weinig vol van kracht om succes te kunnen brengen.

Toch 1-1!

Maar de 1-1 kwam er toch. Aan de wieg van de aanval over links stond Martijn Barto (zeer actief!). Hij passte de bal naar Yume Ramos, die aan de andere zijkant van het strafschopgebied Nick Kuipers zag staan. Nick haalde verwoestend uit: 1-1.

DSC_2845

Tiemen Landman in actie

SteDoCo opnieuw op voorsprong

Maar de vreugde was van korte duur. Benjamin van Wanrooij kwam in het bezit van een ‘waaibal’ over de hele ONS-verdediging heen. Benjamin trof met zijn inzet de handen van Barry Ditewig op zijn weg. Barry kon de bal echter niet klemvast krijgen, en in de rebound was Jeroen Sterrenburg attent en tikte de bal wél tussen de palen: 2-1 voor de thuisploeg. SteDoCo ‘hield de druk erop’. Maar een combinatie tussen Van Wanrooij en Jeroen Sterrenburg eindigde op de voet van Barry Ditewig. Even daarna probeerde Joran Schröder het. Hij werd aangespeeld, waarna hij alléén op de keeper af kon gaan. Maar werkelijk op het állerlaatste moment werd bij hem de bal van de voet getikt!

DSC_2775

Nieuwe ronde….nieuwe kansen

Fris en fruitig kwam ONS Sneek vanuit de warme kleedkamer in de ijzige kou de tweede helft ‘binnen’. Een schot van Denzel Prijor had meer verdiend. En dezelfde Denzel Prijor zette zo rond het uur de bal van rechts vóór, Curty Gonzalez schoot in de reboud vanaf de andere kant van het strafschopgebied hard in. Helaas zocht hij daarmee ook het doel te hoog! Even daarvoor miste Joran Schröder een unieke kans door over de uitgelopen Barry Ditewig te lobben. Helaas voor hém, maar gelukkig voor ONS Sneek belandde de bal niet tussen, maar náást de palen.

DSC_2838

Denzel Prijor: deze middag weer zeer actief!

SteDoCo onder druk

SteDoCo begon de claim op het middenveld enigszins te verliezen. En er kwam zowaar wat ruimte voor tegenstander ONS Sneek. Curty Gonzalez zette samen met Yume Ramos en Jan Dommerholt (die was ingevallen voor Jelle de Graaff) een flitsende aanval op. Maar de afronding bleef uit! En een counter, ingeleid door Jan Dommerholt kwam terecht bij Yume Ramos, die rakelings voorlangs schoot. Bijna was het 2-2 geworden, toen Nick Burger een vrije trap nam, en Yume Ramos daaruit aan het werk zette; hij bereikte Martijn Barto, maar Martijn schoot over.

Hoog spel

ONS Sneek speelde leterlijk en figuurlijk ‘hoog spel’. Maar wanneer er een bal hoog de lucht in werd geschoten bleek, dat wanneer je tegenwind hebt, je in onvoorspelbare en oncontroleerbare omstandigheden terecht kunt komen. Twee counters ontstonden op die wijze .Joran Schröder bediende invaller Vincent Verheul. Maar die schoot in vrije positie naast. En even later deed Joran dat (kunst-)stukje nog eens over. Maar nu ging de bal voorlangs. Toen in de allerlaatste seconden van de extra tijd een ingooi Joran Schröder bereikte nam deze de bal ineens op de slof en zag zijn inzet fraai achter Barry Ditewig in het doel verdwijnen: 3-1.

DSC_2779

Rest er nog te zeggen…..

Dat het in de loop van de wedstrijd bitterkoud werd. Maar dat scheidrechter Roel de Cock (inderdaad met c-o-c-k!) de wedstrijd rechtvaardig in het spoor hield en zelf een goede wedstrijd floot, waardoor hij bij het publiek een warm gevoel ten aanzien van de wedstrijd achterliet.

Om toch nog met ONS Sneek-succes af te sluiten: ONS Sneek 2 behaalde op deze zaterdag de periodetitel na een gelijkspel tegen de reserves van SC Genemuiden. Mede omdat Urk 2 verloor kon bij ONS Sneek 2 de vlag in top. Een prachtige prestatie!

DSC_0091

Periodetitel voor ONS Sneek 2: proficiat!

SteDoCo-ONS Sneek:                   3-1  (2-1)

1. Marlon Luizito Pereira Freire de Pina 1-0, 30. Nick Kuipers 1-1, 36. Jeroen Sterrenburg  2-1, 90+3. Joran Schöder  3-1

Schr.:                    R.N.de Cock  (Tilburg)

Ass.schr.:            A.H.van Rijnsbergen & Y.L.Weterings

Kaarten:              geel:      (85) Jeroen Sterrenburg  (SteDoCo)