ONS Sneek neemt revanche en verslaat Eemdijk in eigen huis

‘ONS Sneek overleefde 748 tegenaanvallen, 839 schoten op doel, 1028 maal balverlies en gaat toch met de punten naar huis’, aldus onze verslaggever-ter-plaatse. Waar strijden voor de winst je kan brengen! We hebben ze niet echt geteld, maar dat de aanvallen van vv Eemdijk op het doel van ONS Sneek vele waren, en de druk groot, dát is wel zeker. Maar omdat de oranjehemden met leeuwenmoed streden konden ze voorkomen, dat de thuisclub daaruit resultaat boekte. Zelfs de keeper in het ONS-strafschopgebied als extra aanvaller mocht niet baten. En, waar het in de weken hiervoor enkele keren in de slotminuten fout ging, daar hield de oranjemuur nu tot het einde stand. Ja, de 0-1 voorsprong werd zelfs in de extra tijd van de tweede helft uitgebreid tot 0-2, doordat Han van Dijk de zoveelste uittrap van de keeper onderschepte en in het lege doel deponeerde. Toen was alle verzet van vv Eemdijk gebroken. En konden er 3 punten mee in de tas naar Sneek. Het einde van een super(paas)weekend.

Rik Koelewijn in tweestrijd met een speler van vv Eemdijk

verslaggever-ter-plaatse:                 Rob Bosma

verslag:                                                Jan van der Veen

foto’s:                                                   Rob Bosma

Het zal nooit helemaal duidelijk worden, of het nog nagalmde in de hoofden van de selectie van ONS Sneek onderweg naar Spakenburg, maar die 1-9 – nederlaag tegen vv Eemdijk op 27 november 2021, vlak voor een voetballoos tijdperk door corona, zat natuurlijk niet lekker. Dat moest worden recht gezet. Maar de kans dat dat paasmaandagmiddag al zou gebeuren leek niet waarschijnlijk. Er was veel energie verbruikt in Volendam om de RKAV uit die plaats op de knieën te krijgen. Daarnaast was de selectie nogal uitgedund door een aantal geblesseerden. Bovendien maakte vv Eemdijk afgelopen zaterdag indruk in Emmeloord door Flevo Boys te verslaan met 3-0. Maar zoals wel vaker gebeurt: degenen die overbleven gingen super gemotiveerd voor de hoofdprijs. En die werd ook nog binnen gesleept. De 0-2 overwinning op de groen-witten uit Eemdijk betekende voor de tweede keer de volle mep aan wedstrijdpunten en aansluiting bij een middenmoot die door de overige resultaten in elkaar schoof. De komende zeven wedstrijden worden nog heel spannend. En ploegen die zich al veilig waanden kan dat nog wel eens deerlijk tegenvallen.

Steyn Potma (midden) wint een kopduel

Slim

ONS Sneek begon tegen vv Eemdijk met hetzelfde concept als afgelopen zaterdag tegen RKAV VOLENDAM. In verdedigend opzicht een extra slot op de deur en verdedigers die mochten opkomen, wanneer dat kón. Gokkend op de snelheid van Nick Kleen zouden er dan kansen moeten ontstaan. En je hoeft er maar eentje te benutten, wanneer je verder de gelederen gesloten houdt. Dat concept leek zich direct al in positieve zin uit te betalen, toen in de 7e minuut Nick Kleen door de vijandelijke defensie heen brak. Zijn schot was echter te gecontroleerd, en leverde niets op. Vrijwel direct daarna was het aan de andere kant bijna raak. Een counter van vv Eemdijk kon nog net worden gepareerd door ONS Sneek-keeper Tristan Boersma, waar het publiek al een treffer had geteld. Hoewel de speelwijze van ONS Sneek slim was, konden de Snekers niet elk gevaar voorkomen. In de 14e minuut, bijvoorbeeld, belandde de bal boven Tristan Boersma op de lat. En was vv Eemdijk dichtbij een voorsprong.

Niels Nadorp (28) kopt de 0-1 binnen

Voorsprong

Misschien enigszins tegen de verhoudingen in nam ONS Sneek in de 19e minuut echter de leiding. Nick Kleen zette een aanval op. Deze liep uit op een hoekschop. Gabriël Fernando zette de bal uit de corner scherp voor, en Niels Nadorp kopte de bal strak achter doelman Jeroen de Harder: 0-1. Waarna de wedstrijd doorging op de wijze, waarop hij zich in de minuten daarvoor had ontwikkeld: een licht overwicht voor een zoekend vv Eemdijk, en een ONS Sneek, dat gevaarlijk bleef in de omschakeling. Verder dan een tweetal schoten vanaf de rand van het strafschopgebied kwam de thuisclub niet. Al kwam de rust voor ONS Sneek niet helemaal ongelegen om de zaken nog weer eens even op een rijtje te zetten.

Meer druk van vv Eemdijk

De tweede helft kenmerkte zich aanvankelijk door veel spel heen-en-weer. Maar allengs werd vv Eemdijk sterker en feller op de bal. In die fase nam het balverlies van ONS Sneek behoorlijk toe, waardoor de gastheren steeds dichter bij de aansluitingstreffer leken te komen. Toch bleek het meer dreiging te zijn dan dat het resultaat opleverde. Maar de aanwezige ONS Sneek-supporters hielden hun hart vast! Want vv Eemdijk gooide echt een extra blokje op het vuur. Een treffer die wegens buitenspel werd afgekeurd leek de thuisploeg alleen nog maar gretiger te maken. En het wachten was op meer. Dat ‘méér’ kwam wél in de vorm van aanvalsgolven en druk. Mede door het vele balverlies bij ONS Sneek. Maar het vizier stond bij de Eemdijkers deze middag niet op zijn scherpst. En bovendien verdedigde ONS Sneek naar behoren, met als betrouwbare sluitpost Tristan Boersma.

Alles uit de kast

Zo kropen de minuten voorbij richting eindsignaal. In de extra tijd trok zelfs de doelman van de gastheren, Jeroen de Harder, mee naar voren. Tevergeefs. Of liever nog: met een tegengesteld resultaat. In de derde minuut van de extra tijd onderschepte Han van Dijk een uittrap, en schoof vervolgens de bal in het lege doel: 0-2. Waarmee het kwartje nu ook eens de voor ONS Sneek positieve kant opviel. Dat de laatste fase van de wedstrijd wel heel hectisch was geweest, waren de pupillen van Arnoud Koster snel vergeten. Ze hadden er hard voor geknokt, en waren daarvoor beloond!

Gabriël Fernando bereidt de situatie voor, waaruit Han van Dijk de 0-2 zal scoren

Winst zeer welkom

De (onverwachte) winst in Spakenburg bracht ONS Sneek weer een beetje dichter bij de onderkant van de middenmoot. En dat geeft de burger moed. Maar door de overige uitslagen in dit weekend is de ranglijst alleen maar weer meer in elkaar geschoven. Positief in verband met het ontlopen van directe degradatie waren de punten tegen vv Eemdijk zeker. Immers naaste concurrent daarvoor, NSC Nijkerk, bevocht in Genemuiden een gelijkspel en geeft ook zeker niet op!

vv Eemdijk-ONS Sneek                                0-2  (0-1)

19       Niels Nadorp                                               0-1

90+3  Han van Dijk                                              0-2

Schr.:                                    A.Greveling

Ass.schr.:                            I.J.Larijn & S.E.J.Leider

Kaarten:              geel:      (40) Gabriël Fernando, (56) Glenn Buma, (86) David Bergsma (ONS Sneek)