ONS Sneek O21 ondanks puntenverlies fier aan kop in divisie 2 van competitie O23

Pas in 87ste minuut op eigen veld naast ware vechtmachine DZC’68 uit Doetinchem: 1-1

Scorende spits David Bergsma zorgt voor opluchting bij thuisclub

door Simon Visser

Slordig

Koploper ONS Sneek O21 was afgelopen zaterdagmiddag torenhoog favoriet op het eigen Zuidersportpark tegen DZC’68 O23. De beloften van de Doetinchemse Zaterdag Club, die liefst 1500 leden telt,  hadden immers een week geleden verloren van NEO O23 met 1-2, terwijl de oranjehemden de club uit Borne met liefst 0-7 hadden opgerold.  In Sneek kwam evenwel een DZC’68 O23 binnen de lijnen dat zich aandiende als een ware vechtmachine, waarmee de ploeg van trainer-coach Arnoud Koster de grootste moeite had. De geel-blauwen vochten als leeuwen voor iedere meter. Daarbij kwam dat de Geldersen het maken van het spel overlieten aan de thuisclub, die met dit onderdeel van het voetbalspel deze middag niet goed overweg kon. Het tempo lag te laag, er werd onnodig veel balverlies geleden en twee dotten van kansen voor de rust werden niet verzilverd. Daarbij kwam dat de eindpass steeds precisie miste. ,,Het spel aan de kant van ONS Sneek O21 was slordig’’ zei leider Roelof van der Wal. Daarmee sloeg hij de kous op de kop. Het gelijkspel had evenwel geen gevolgen voor de koploper. Zo liep concurrent Urk O23 tegen het tweede verlies op rij aan. De stand ziet er na vijf wedstrijden in divisie 2 van de competitie O23 nu als volgt uit: 1. ONS Sneek O21 5-13. 2 HHC Hardenberg O23 5-9. 3. HSC’21 O23 5-9. 4. Urk O23 5-9. 5. Excelsior’31 O23 5-6. 6. NEO O23, 5-6. 7. DZC’68 O23 5-5. 8. ATC’65 O23 5-1. ONS Sneek O21 dus fier aan kop met vier punten voorsprong op de naaste concurrenten.

Uit het niets

In de elfde minuut had Chiel Visser ONS Sneek O21 op voorsprong moeten zetten. Dat liet hij na, waarbij wel moet worden opgemerkt dat hij stuitte op de uitblinkende doelman van DZC’68. Drie minuten later moest ook Gerhard Potma zijn meerdere erkennen in de sterke sluitpost van de Doetinchemmers. De eerste goede aanval van de ploeg van trainer-coach Bram Schleedoorn sorteerde geen effect. Dat was ook van toepassing op de vrije trap van Pieter Abe de Jong van ONS Sneek O21 op een mooie plek. Het met veel spelers achter de bal opererende DZC’68 O23 kreeg door slordigheden bij de gastheren een paar mogelijkheden op een treffer. In de 27ste  minuut andermaal een prima kans voor Chiel Visser om de 1-0 op het grote scorebord te zetten, maar zijn schot belandde ver naast. Vier minuten later was het aan de andere kant wel raak. Uit het niets werd het 0-1. Met twee toegekende vrije trappen deed ONS Sneek O21 veel te weinig.

Tegen de paal

Na de rust keek Feike Douwe Zijlstra van ONS Sneek O21 vanaf de tribune toe. Aangezien ONS Sneek 1 tegen HZVV 1 over een te smalle selectie beschikte was Feike Douwe aan het lijstje van wisselspelers van trainer Jan Vlap toegevoegd. In de tweede helft bracht trainer-coach Arnoud Koster direct Eelke Faber binnen de lijnen. Het storen in een vroeg stadium door DZC’68 irriteerde zichtbaar de thuisclub. Het had in de 61ste minuut ook zo maar 0-2 kunnen zijn. De paal redde doelman Tristan Boersma. De druk op het doel van DZC’68 werd hierna steeds groter. De gelijkmaker kon gewoon niet uitblijven. Die viel dan ook. Overigens pas in de 87ste minuut. De maker: David Bergsma. Het scheelde maar bitter weinig of de 2-1 was ook nog gevallen. Had DZC’68 O23 tegen NEO O23 een off day, tegen ONS Sneek O23 was daarvan geen sprake. Integendeel. In de tweede helft kregen onder anderen ook Enis Aksit en Jan Rein Boelsma speelminuten van trainer-coach Arnoud Koster.