ONS Sneek O21 ongeslagen koploper in divisie 2 van competitie O23

Topper tegen fysiek zeer sterk Urk O23 eindigt in laatste tien minuten in 3-1 zege

Inbrengen na rust van snelle wisselspeler Gerhard Potma beslissend

Doelpunten: Eelke Faber, David Bergsma en Pieter Abe de Jong

Door Simon Visser

Hoe anders

In de voorbereiding op het seizoen 2020-2021 won ONS Sneek O21 het oefenduel thuis tegen Urk O23 nog vrij gemakkelijk met 4-1. Hoe anders was de competitiewedstrijd op het hoofdveld van het eigen Zuidersportpark zaterdagmiddag j.l. tegen de Urkers. Met nog tien minuten te spelen wees niets er nog op dat de jeugdige oranje formatie de 0-1 achterstand zou omzetten in een 3-1 victorie. Om meer snelheid in zijn ploeg te krijgen deed hoofdcoach Dennis Nijkamp in de tweede helft een beroep op wisselspeler Gerhard Potma. De steeds vermoeider ogende gasten hadden in de slotfase geen verweer tegen de snelheid van Gerhard Potma, die een heel groot aandeel had  in het tweede en derde doelpunt van de thuisclub.

Felicitatie waard

Na de winst thuis tegen de beloften van Excelsior’ 31 uit Rijssen (2-1), uit tegen ATC’65 uit Hengelo (1-2) en in Borne tegen RKSV NEO (0-7) werd nu dus Jong Urk aan de zegekar gebonden. Twaalf punten uit vier wedstrijden is meer dan een felicitatie waard. De gemiddelde leeftijd van de Urkers ligt hoger dan die van Jong ONS Sneek. Dat was te merken in deze boeiende topper. Vooral de lichtgewichten in het oranje shirt ondervonden de fysieke kracht van de gasten.  Het elftal van trainer-coach Albert Mark Nagel wist echter fysieke- en duelkracht niet om te zetten in voldoende doelpunten. Daarvoor kreeg het wel de mogelijkheden, waarvan er slechts één werd benut. De gastheren wonnen uiteindelijk geflatteerd met 3-1.

Slap schot

Vanaf de aftrap namen de voormalige eilandbewoners het initiatief. ONS Sneek O21 had het daar moeilijk mee. Over rechts via Melik Ismael werd wel getracht tot rendement te komen. Het leverde enkel een te slap schot op van Melik. Even eerder had Chiel Visser geen succes met zijn schot (ver naast). Het veldspel van het technische betere ONS Sneek O21 zag er vaak wel verzorgd uit maar strandde heel lang op het collectief van de in het in het wit en blauw gestoken tegenstander. In de vijftiende minuut had Urk O23 moeten scoren. Rechtsbuiten Ferdi Kramer liet dat evenwel na. In de eerste helft weinig spectaculaire momenten voor beide doelen. Wel moest doelman Sybren Terlouw van ONS Sneek O21 een goede redding verrichten op een inzet van Richard Stoelwinder.

Volmaakt kansloos

Met name in de eerste 45 minuten misten de passes van ONS Sneek O21 precisie wanneer er werd aangevallen. Urk O23 kreeg de nodige corners te nemen maar deed daar niets mee. In de veertigste minuut kregen de Urkers verdiend loon naar werken. Op de goed geplaatste schuiver van Fokke Barends was ONS Sneek O21-sluitpost Sybren Terlouw volmaakt kansloos: 0-1. Vlak voor de rust pas kreeg ONS Sneek O21 zijn eerste echte kans maar die werd niet verzilverd. In de openingsfase van de tweede helft had Urk O23 op 0-2 moeten komen maar de schuiver belandde naast.

Naar adem happen

Door wisselspeler Gerhard Potma kwam er veel meer snelheid in het spel van de oranjehemden. Gerhard begon op de rechterflank maar verhuisde later naar de linkerflank. Dat was goed gezien van coach Dennis Nijkamp. De nieuwe directe tegenstander kreeg steeds vaker het nakijken wanneer Gerhard zijn enorme snelheid etaleerde. Doelpunten van de Snekers konden dan ook niet uitblijven. Nadat Gerhard Potma zelf een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker onbenut had gelaten en wissel Pieter Abe de Jong zijn entree maakte begon het te lopen bij ONS Sneek O21. Daarbij geholpen door de tegenstander die steeds vaker naar adem hapte. Met als resultaat drie doelpunten in de laatste tien minuten voor de toen ontketende thuisploeg.

Veelvuldig opkomen

De beste speler van het veld in deze topper, centrumverdediger Feike Douwe Zijlstra van ONS Sneek O21, leidde de gelijkmaker in. Feike Douwe Zijlstra was ook de enige aan de kant van de thuisclub die fysiek was opgewassen tegen de Urkers. Zijn veelvuldig opkomen leidde tot de 1-1. Het was Eelke Faber die het gave voorbereidende werk van Zijlstra op rechts doeltreffend afrondde. Hierna zou Gerhard Potma zich doen gelden. Een vrije trap, toegekend door de voortreffelijk leidende jonge scheidsrechter Marouan Achammachi, eindigde in het nemen van een hoekschop vanaf links.

Vreugdedans

Gerhard Potma belastte zich er mee. En hoe. De corner exact op maat belandde bij David Bergsma. Die maakte een juist gebruik van zijn lengte. Hoog uitgetorend boven iedereen sloeg zijn gave kopbal als een granaat in achter de Urker doelman Klaas Bos: 2-1. De mooiste ONS Sneek O21-aanval moest nog komen. De rush van wie anders dan Gerhard Potma eindigde in een assist op maat bij Pieter Abe de Jong, die geen moeite had om de 3-1 op het grote scorebord te doen verschijnen. Een vreugdedans bij vooral Gerhard Potma was het gevolg.