ONS Sneek: punt te weinig mee uit Hengelo

ONS Sneek krijgt punt te weinig in Hengelo

Het scheelde maar weinig. Maar de tweede helft duurde net even te kort voor ONS Sneek om een punt mee te nemen uit Hengelo vanuit de wedstrijd tegen Jong FC Twente. Op grond van de eerste helft zou dat niet direct verdiend zijn geweest. Toen was Jong FC Twente voetballend gewoon beter dan de Snekers. Bovendien ging er in die fase bij de oranjehemden (ditmaal acterend: geheel in het blauw) van alles mis, zodat zelfs een gelijke stand niet reëel zou zijn geweest. In de tweede helft kwam ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd. Het nieuwe elan, dat in de eerste helft angstvallig verstopt bleef, drong de Twentenaren geregeld terug. En er kwamen mogelijkheden. Maar het was ONS Sneek niet vergund om die in iets tastbaars (lees: punten) om te zetten. Ale de Boer c.s. bleven steken op twee doelpunten, tegen 3 van de tegenstander. En dan sta je weer met lege handen.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Jan van der Veen

Bij alle teleurstelling om het derde verlies in de competitie van de Derde Divisie 2017-2018 toch ook een lichtpuntje. In de tweede helft stonden er bij ONS Sneek op een bepaald moment maar liefst 7 spelers in het veld met een leeftijd beneden de 23 jaar. En het was een lust om te zien, hoe deze jonge kerels boordevol talent zich manifesteerden tegen hun leeftijdgenoten aan de andere kant, die veel meer faciliteiten kennen om hun sportbeoefening te kunnen verdiepen, en elke dag bezig kunnen zijn met voetbal. Ondanks het feit, dat de Snekers door de recente nederlaag nu onderaan de ranglijst ‘prijken’ betekent dat, dat er toch toekomst zit in het oranjeteam. Alleen het krijgt nauwelijks de kans om te rijpen. Want er moet resultaat komen. Er moeten punten worden behaald. Daarvoor is meer evenwicht in de wedstrijd nodig. Een goede tweede helft heeft een eerste helft van dezelfde kwaliteit nodig om rendement op te kunnen leveren.

Zwakke eerste helft

En die eerste helft was in deze wedstrijd tegen de youngsters van FC Twente niet goed. Er werden collectief en individueel bij ONS Sneek veel fouten gemaakt. De samenhang leek zo af en toe te ontbreken. En men leek overrompeld door het frivole samenspel van de thuisclub. Dat had na 5 minuten al tot een achterstand kunnen leiden, toen Jari Oosterwijk één van de ONS Sneek-verdedigers het bos in stuurde en alleen op doelman Barry Ditewig af stevende. Barry maakte zich zodanig breed, dat de poging van Oosterwijk slechts een corner opleverde. Maar het was een signaal! Want 3 minuten later lag de bal wel ‘in het mandje’. Opnieuw tastte de ONS-defensie mis, ditmaal kon Barry Ditewig het onheil niet keren, werd omspeeld en toen was het voor Dylan George een koud kunstje om 1-0 te laten aantekenen. Evenwel een kanttekening bij deze treffer: in het voortraject was aan ONS Sneek een vrije trap onthouden na een nogal forse overtreding tegen één van de voorwaartsen. Waarvan acte!

DSCF0702

Geen grip op de wedstrijd

Behoudens een hoopvolle run van Tom Arissen, die geen goede afronding vond bij Curty Gonzales, leek ONS Sneek maar geen grip op de wedstrijd te kunnen krijgen. Voetballend waren de Twentenaren keer op keer hun directe en indirecte tegenstander de baas. En er ontstonden meerdere situaties die tot een doelpunt hadden kunnen leiden. Dat de schade ‘beperkt’ bleef tot 2 was mede te danken aan het feit, dat ook bij de thuisploeg het vizier niet altijd op scherp stond. Maar dat tweede doelpunt ontstond opnieuw uit een directe één-tegen-één-situatie, waarin Twente-speler Dylan George zijn tegenstander de hakken liet zien, de bal voorzette, zag dat spits Jari Oosterwijk de bal miste, maar tot zijn vreugde (en ONS intens verdriet) Delano Grootenhuis, de aanvoerder) op de rand van het strafschopgebied vrij zag staan, en zag uithalen: 2-0. ONS Sneek had nog geluk, dat het daarbij bleef. Want een schot van Vincent Schmidt vanaf 35 meter spatte uiteen op de verste paal, onbereikbaar voor Barry Ditewig.

DSCF0704a

Een betere tweede helft

ONS Sneek zou de KNVB eens moeten voorstellen om twee tweede helften te spelen in plaats van een eerste en een tweede helft. Dat kan natuurlijk niet. Maar het geeft wel aan, waar in de huidige competitie bij ONS Sneek het probleem schuilt. In alle vier tot-nu-toe gespeelde wedstrijden was de tweede helft bij de Snekers aanmerkelijk beter dan het eerste bedrijf. Dan hebben we het over de wonderlijke krachten in de sport. Het was tevens de fase, waarin door het inbrengen van Chris Wijnja, Jelle Jan de Graaf en Joël Brandsma de gemiddelde leeftijd van ONS Sneek nog eens fors omlaag ging. Maar het ging niet ten koste van de kwaliteit. Integendeel! Chris Wijnja speelde (eerst als rechtsachter, en later achterin op links) alsof hij daar al een seizoen speelde, Jelle zette de nummer 2 van Jong FC Twente, Godfried Roemeratoe, voor forse problemen en Joël Brandsma acteerde zowel verdedigend als aanvallend meer dan verdienstelijk. En er kwamen kansen. Curty Gonzales, die in de eerste helft al een strafschop was onthouden toen hij vastgegrepen werd aan het shirt binnen de beruchte 16 meter, kreeg van Genrigde Prijor, nieuweling in de ploeg van Chris de Wagt en een beetje onwennig, maar niet onverdienstelijk spelend, een voorzet op maat, maakte een fraaie draai en schoot richting doel. Het leer belandde echter in handen van keeper Jeffrey de Lange, die op dit moment onheil nog kon voorkomen.

DSCF0703

Penalty

Dat kon hij niet meer in de 68e minuut. Wat heet: hij was zelf brenger van het onheil, toen hij één van de ONS-voorwaartsen vasthield en bestraft werd met een gele kaart en een strafschop. Michael Lanting belastte zich met het uitvoeren van het vonnis, en gaf Jeffrey de Lange geen kans: 2-1. ONS Sneek zette aan voor méér. En zowaar leek de nieuwe man, Genridge Prijor te zorgen voor de gelijkmaker. Christiaan Wijnja zette een aanval op en bediende Prijor. De laatste zag zijn inzet echter voorlangs het doel gaan. Met het aandringen van ONS Sneek kwam er tegelijk meer ruimte voor Jong FC Twente. Met name nummer 10, luisterend naar de welluidende en bijna koninklijk klinkende naam: Jonatan Frimann Sachs Bostrup, afgekort: Jonatan Frimann, kon meermalen in alle vrijheid op rechts opkomen, en passte bij één van die momenten de bal op Dylan George, die in het 5-meter gebied vóór Barry Ditewig volkomen vrij stond, en de bal voor het intikken had: 3-1. Evenwel hij stond daar wel erg vrij, en vriend en vijand waren het erover eens: de reuk van buitenspel zat wel heel sterk aan deze treffer. Zodoende werd dit opnieuw een doelpunt, met twijfels omhuld.

Toch nog?………………

Maar ONS Sneek bleef de aanval zoeken. En met succes! Een corner in de 93e minuut van de voet van Jelle de Graaf raakte in een kluts van spelers, waarin Michael Lanting, samen met Ale de Boer een voorbeeld van doorzetten, winnaar werd en keeper Jeffrey de Lange voor de tweede maal passeerde: 3-2. De tijd was echter tekort om nog langszij te komen. Gezien het feit, dat met in elk geval twee van de drie Twentse doelpunten ‘iets aan de hand was’, dat niet gehonoreerd werd, was een punt verdiend geweest. Blijft buiten kijf, dat Jong FC Twente een goed voetballend team is, dat ONS Sneek nogmaals met de neus op de feiten drukte: voor het winnen van een wedstrijd zijn twee goede helften nodig!

DSCF0720a

Jong ONS Sneek??????

Door de vele blessures en schorsingen is ONS Sneek praktisch zo langzamerhand ook toegetreden tot de beloftenteams, zonder dat zelf overigens te ambiëren. Het zou mooi zijn, wanneer er zeer binnenkort een ideale mix gevonden wordt, waardoor alle kwaliteiten (die er zeker zijn) bij de Snekers tot hun recht komen. Misschien is de volgende competitiewedstrijd tegen het altijd lastige Scheveningen daarvoor wel een mooie gelegenheid. De Scheveningers zagen hun wedstrijd hedenmiddag wegens overvloedige regenval afgelast en hebben net als ONS Sneek 1 punt, maar ze hebben ook 1 wedstrijd minder gespeeld.