ONS Sneek scoort er ook tegen vv Groningen lustig op los: 5-0

Doelpunten: Jermaine Bregita (2), Kevin Mennega, Gabriël Fermando en Han van Dijk

Doelman Melvin Buurlage voorkomt dikke nederlaag voor gasten

Niet eens eerste keus

Ook de derde oefenwedstrijd op het eigen Zuidersportpark wist zaterdag hoofdklasser ONS Sneek gisteravond in winst om te zetten. Het werd tegen zaterdag eersteklasser vv Groningen 5-0 na een 1-0 ruststand. Het was enkel en alleen aan doelman Melvin Buurlage te danken dat de score voor de oranjehemden niet veel hoger uitviel. Wat heeft die er veel uit gehouden. Tyson Dos Santos, oud-speler van ONS Sneek, vertelde dat Buurlage niet eens eerste keus is bij vv Groningen. In de eerste helft wisten de stad Groningers de schade tot 1-0 te beperken. Hoe verder de tweede helft vorderde, hoe meer de vermoeidheid toesloeg bij het geheel in het donkerblauw gestoken vv Groningen. Wel moet worden opgemerkt dat de tegenstander van ONS Sneek nog maar twee weken in training is en een vijftal basisspelers miste.

Lichte hamstringklachten

ONS Sneek moest het doen zonder Rico Cordes, die opnieuw last heeft gekregen van een blessure onder de voet. Ook Joran Swart ontbrak (vakantie). Nick Kleen en Glenn Buma verlieten voortijdig het veld. Snelheidsduivel Kleen kreeg lichte hamstringklachten en ging uit voorzorg naar de kant. Eigen kweek Glenn Buma kwam zo ongelukkig te vallen dat hij met een fikse polsblessure de strijd moest staken. Opnieuw werd er volop gewisseld door trainer Jan Vlap, die andermaal al zijn beschikbare spelers in actie wilde zien. Er werd gestart met de volgende elf: doelman Sybren Terlouw, die zich volledig revancheerde voor zijn minder goede beurt tegen FC Burgum, en de veldspelers Jan Rein Boelsma, Gabriël Fernando, Patrick van der Veen, Rik Koelewijn, Giovanni Aronds, Niels Nadorp, Kevin Mennega, Mark Westra, Nick Kleen en Jermaine Bregita. Een derde speler van ONS Sneek Onder 21 maakte gisteravond zijn debuut in de hoofdmacht. Zijn naam: Pieter Abe de Jong. Evenals Giovanni Aronds en Jan Rein Boelsma paste hij zich moeiteloos aan. Met andere woorden ONS Sneek gaat de vruchten plukken van de aanstormende jeugd. Doelman Sybren Terlouw keepte tegen vv Groningen de gehele wedstrijd. Jan Vlap vertelde dat doelman Tristan Boersma komende zaterdagmiddag  in het oefenduel in het Stadion Esserberg tegen het sterkte Be Quick 1887 uit Groningen de sluitpost zal zijn van de oranje elf.

Moeilijke voetbalavond

Linksback Jamal Fadili van vv Groningen beleefde wel een heel moeilijke voetbalavond. Steeds maar weer werd hij er uit gelopen door de snelle Nick Kleen. Het was aan keeper Melvin Buurlage te danken dat  vv Groningen tot de rust geen grotere averij opliep dan een 1-0 achterstand. In de negende minuut redde hij grandioos op een knal van middenvelder Niels Nadorp van ONS Sneek. Bij deze eerste redding zou het niet blijven. In de twintigste minuut was hij evenwel kansloos. Na een combinatie tussen Nick Kleen en Jermaine Bregita was het Kevin Mennega die de rebound schitterend verzilverde: 1-0. Pas na ruim een half uur lieten de gasten van zich horen, maar doelman Sybren Terlouw bracht met zijn vuisten redding bij een vrije trap. In de slotfase van de eerste helft moest de ONS Sneek-defensie wel even aan de bak, maar bloed vloeide er niet uit.

Betere tweede helft

In de tweede 45 minuten speelde ONS Sneek beter dan in het eerste deel. Met Gerben Visser, Rik Weening en Han van Dijk in de gelederen was dat niet zo verwonderlijk. Direct na de pauze al moest de jeugdige Melvin Buurlage (18) opnieuw zijn niet geringe keeperskwaliteiten tonen. Nu op een keihard schot van Han van Dijk. Na een mooie actie van de ook snelle Rik Weening raakte Gerben Visser de lat. Diezelfde Weening zag zijn ziedende schot belanden op de vuisten van wie anders dan Melvin Buurlage. Spits Jermaine Bregita kwam voor Glenn Buma, waardoor zijn grote concurrent voor de spitspositie Gerben Visser naar de rechterflank verhuisde. In de 67ste minuut pas viel de meer dan verdiende tweede oranje treffer. Jermaine Bregita was de maker. Hierna ging het hard. Na heel goed werk van Mark Westra, die een sterke indruk maakte, scoorde centrum verdediger Gabriël Fernando in de 69ste minuut van dichtbij de  3-0.  In de 78ste minuut was het voor ONS Sneek wederom raak door Jermaine Bregita: 4-0. Van de ook nu weer veelvuldig over rechts opkomende back Rik Koelewijn (19) kan ONS Sneek nog heel veel plezier beleven. Dankzij hem bepaalde Han van Dijk op knappe wijze de eindstand op 5-0.  Zaterdag a.s. aanvang 14.30 uur krijgt ONS Sneek in de eerste oefen uitwedstrijd wel te maken met een geduchte tegenstander: Be Quick 1887 uit de stad Groningen. Dan moet de formatie van Jan Vlap bewijzen wat de drie oefenwedstrijden tegen lichtere tegenstanders waard zijn geweest.