ONS Sneek veert te laat op en verliest in en van Noordscheschut

Het is de 6e minuut van de extra toegevoegde tijd aan de 2e helft. Nog eenmaal pompt invaller Pieter Abe de Jong de bal in het strafschopgebied. De jonge invaller zet daarmee zijn voorwaartsen nog een keer vrij voor invaller keeper Boertien van vv NOORDSCHSCHUT. In een ouderwetse scrimage proberen nagenoeg alle aanwezige ONS-ers de bal het laatste tikje te geven. Helaas voor de Snekers spat de bal via het uitgestoken been van de keeper over het doel. Na 96 minuten ‘en nog een beetje’ fluit scheidsrechter Agricola uit Heerenveen vervolgens de wedstrijd naar het verleden. Een blik op het scorebord leert, dat de doelpuntenmachine is blijven steken op 4-3. Winst dus voor de thuisclub. En dat mag op zijn minst verrassend worden genoemd. Immers de Drenten scoorden tot nu toe slechts eenmaal. En met 0 punten uit 4 wedstrijden bezetten zij de onderste plaats. Hoop herleeft in het dorp aan de Noordsluis in de Hoogeveense Vaart. Berusting maakte zich meester van de rijkelijk meegekomen supporters uit Sneek. En terwijl meteen na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter de eerste regendruppels uit het wolkendek naar beneden vallen keren zij met één grote vraag terug naar ‘ het Sneekse’: Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren?

Gabriël Fernando in volle ren

verslag:                Jan van der Veen

Een grove analyse van de wedstrijd levert een paar klaarblijkelijke oorzaken op. Natuurlijk waarschuwde alles en iedereen rond de selectie van de oranjehemden vooraf voor onderschatting van de tegenstander. Staar je niet blind op de 0 punten van NOORDSCHESCHUT en de ene treffer tot nu toe! En de Snekers hébben hun tegenstander ook niet onderschat. Maar de manier, waarop de ploeg de Drenten tegemoet trad léék minder verbeten en toch wat voorzichtiger dan vorige week in de wedstrijd tegen VOLENDAM. De thuisploeg had juist het omgekeerde. Nog nooit was er in de historie van ONS gewonnen. En dat zouden de mannen van trainer Marc van Meel wel eens even veranderen.

Verder liep alles wat tegen kón lopen ook tégen. En had de verdediging van ONS Sneek het heel moeilijk met name met de beweeglijke spits Nick Koster. Voortdurend was hij te vinden in het hart van de oranjedefensie en wanneer hij daar in balbezit kwam was het meteen levensgevaarlijk.

Maar bovenal gooide vv NOORDSCHESCHUT een blok energie in de strijd van ‘heb ik jou daar!’ Dat zóuden ze ergens moeten gaan bekopen. Maar wáár? Uiteindelijk bleek het rendement van al die bovennatuurlijke inspanningen van vóór de rust nét genoeg om de winst over de streep te trekken. Want ONS Sneek kwam nét 1 doelpunt tekort om een meer dan verdiend punt uit Noordscheschut mee terug te nemen naar huis.

Een gewaarschuwd mens………

Niettemin hadden er al na 5 minuten spelen bij de mannen van Jan Vlap een paar bellen moeten gaan rinkelen, toen middenvelder Danny Kiekebelt de bal afgaf op Jos Kroezen. Deze schrok dermate van de geboden mogelijkheid, dat hij zich totaal verslikte in de bal. Weg kans! Tien minuten later was er nog een veel grotere mogelijkheid voor vv NOORDSCHESCHUT om de score te openen. Nick Koster stoomde over rechts op en bracht vervolgens Mees Vos in stelling. De nummer 9 van de Drenten zag zijn inzet via keeper Tristan Boersma over gaan. Spits Nick Koster blééf loeren op zijn kans. En tegen een verdediging die zo af en toe naliet elkaar voldoende rugdekking te geven bleek dat dodelijk. In de 28e minuut kon Patrick van der Veen alleen ten koste van een overtreding de snelle spits van scoren afhouden. Maar omdat hij de overtreding binnen het 16-metergebied beging kon scheidsrechter Agricola niet anders dan naar de penaltystip wijzen. Jos Kroezen vonniste onberispelijk: 1-0.

Wesley Tankink probeert een tegenstander van zich af te schudden

NOORDSCHESCHUT ruikt de kans op méér……

Terwijl ONS Sneek nog aan het bedenken was, hoe dit allemaal had kunnen gebeuren lag doelpunt nummer twee al in het net achter doelman Boersma. Vanuit een scrimmage voor het Sneker doel kwam de bal in de rebound bij de geheel vrijstaande Danny Kiekebelt. Vanaf 13 meter van het doel krulde hij zeer fraai de bal in de rechter bovenhoek: 2-0.

Nog vóór de rust zou ook doelpunt nummer 3 het levenslicht aanschouwen. Onvoldoende wegwerken van de bal door de ONS Sneek-defensie gaf Nick Koster de gelegenheid om het bruine monster tussen paal en keeper in het doel te leggen: 3-0.

Rick Weening probeert een bres te maken in de Noordscheschut-defensie

Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden

Ruim vóór het verstrijken van de rust was het merendeel van de Sneker selectie alweer op het veld. En dat deed een zekere verbetenheid gevoelen, die we in de eerste 45 minuten zo hadden ontbeerd. En zowaar: na 1 minuut en 34 seconden lag de eerste tegentreffer van de Snekers in de touwen achter Roy Boertien die in het doel van NOORDSCHSCHUT zijn collega-keeper Wiebe Zinger was komen vervangen. Deze had de strijd moeten opgeven vanwege een blessure aan, zo leek het van afstand, de knie. Nick Kleen zag eindelijk rendement van zijn snelle doorbraken over rechts. Zijn voorzet werd trefzeker door Gerben Visser ingekopt: 3-1.

ONS Sneek róók kansen om aan te sluiten, wisselde, en ging een ander systeem spelen. Een soort van 3-4-4, in elk geval met de nodige druk méér naar voren, maar óók met risico’s achterin. En dát werd de Snekers, naar later bleek, noodlottig. De bal bereikte in de 62e minuut vanaf de linker vleugel Nick Koster. Die gaf breed op Robert-Jan Hamberg die de uitgespeelde ONS-defensie eenvoudig intikkend met lege handen liet staan: 4-1.

ONS Sneek nog niet verslagen!

Maar terwijl de zon boven het sportpark ‘De Meulewiek’ door het wolkendek probeerde te breken en dat de hele entourage een iets vrolijker aanzien gaf veerde ONS Sneek op. Een crosspass van de meer dan voortreffelijk invallende Pieter Abe de Jong ‘over de volle’ (breedte van het veld) bereikte de voorste linie van de Snekers. En terwijl uw verslaggever meende Gerben Visser het laatste tikte te zien geven, waardoor de bal tergend langzaam via de paal in het doel huppelde, vermeldt het wedstrijdformulier Han van Dijk als schutter. Hoe en wie het laatste tikje gaf: het was het sein voor aanvoerder Wesley Tankink om zijn ploeggenoten nog eens aan te vuren tot een slotoffensief. En 6 minuten na de 4-2 was het in de 78e minuut 4-3. Opnieuw lag Nick Kleen aan de basis met een prachtige voorzet. Ditmaal was het invaller Jermaine Bregita die met een kopbal scoorde: 4-3.

Jermaine Bregita heeft zojuist 4-3 laten aantekenen

Zinderende apotheose

Met nog tenminste 12 minuten (en een beetje extra tijd) te gaan was de energie bij de thuisclub op, ondanks een viertal wissels. En aangevoerd door de invallers Rico Cordes en Pieter Abe de Jong en aangevuurd door de onvermoeibare Gerben Visser rolde de ene na de andere aanval op de veste van NOORDSCHESCHUT-keeper Boertien af. Met het in de aanhef omschreven resultaat: nét níet.

Jammer, want middels tenminste 1 punt hadden de oranjehemden zich een fraaie middenmootpositie kunnen verschaffen vér weg van de degradatiezone. Nu is de afstand ten opzichte van de onderste ploegen ook nog respectabel. Maar in de komende weken moeten er wel wat punten aan het huidige totaal van 9 worden toegevoegd om niet in de problemen te raken. En dat terwijl er krachtproeven van gewicht wachten tegen achtereenvolgens SC Genemuiden en (in Amsterdam) tegen Swift. Maar ach……………..misschien liggen in deze knotsgekke competitie juist dáár wel niet vermoede kansen. Het blijft een seizoen vol verrassingen!

Jermaine Bregita: haast!!!!

vv NOORDSCHESCHUT-ONS Sneek:                                      4-3  (3-0)

29           Jos Kroezen (pen)                           1-0

32           Danny Kiekebelt                              2-0

39           Nick Koster                                       3-0

47           Gerben Visser                                  3-1

62           Robert-Jan Hamberg                      4-1

72           Gerben Visser                                  4-2