ONS Sneek verliest Friese Derby van effectiever Harkemase Boys

Meteen een kraker voor ONS Sneek na de winterstop, op De Bosk wachtte namelijk de nummer vier van de ranglijst, provinciegenoot Harkemase Boys. Friese derby’s zijn altijd speciale wedstrijden op zich en dat bleek deze zaterdagmiddag maar weer. Van het grote verschil op de ranglijst was weinig te merken, maar het was de thuisploeg die zich het effectiefst toonde en met een 3-2 overwinning aan het langste eind trok.

door: Mark de Boer (tekst) & Rob Bosma (foto’s)

Jordy den Hoedt terug van blessure

Na lang blessureleed keerde Jordy den Hoedt weer terug in het elftal, hij stond geposteerd als rechter centrale verdediger. Dit zorgde ervoor dat Denzel Prijor opschoof naar de rechtsbackpositie. Op het middenveld was er weer een plekje ingeruimd voor Nick Burger. Jelle de Graaf stond deze wedstrijd als controlerende middenvelder opgesteld.

DSC_2162

Vroege achterstand

In navolging van SC Cambuur, sc Heerenveen en ONS Sneek was er ook in Harkema voordat de wedstrijd begon aandacht voor Chris de Wagt, hem en zijn familie werd door middel van een indrukwekkend applaus nogmaals een hart onder de riem gestoken (zie foto). In de beginfase vielen er weinig wapenfeiten te noteren. Harkemase Boys had de overhand maar ONS Sneek probeerde de Harekieten flink onder druk te zetten. In de zesde minuut ontstond er voor het eerst enige opwinding toen een kopbal van Berwout Beimers uit een corner over ging. Aan de andere kant kon Mark Bruintjes wegwerken voor Han van Dijk gevaarlijk kon werken. Uit het niets kwamen de Snekers op een 1-0 achterstand. Bruintjes legde aan voor een hoekschop en schoot de bal in één keer binnen, Jelle de Graaf was niet meer in staat om de bal nog van de lijn te koppen.

DSC_2234

Wedstrijd gaat gelijk op

Wie dacht dat het favoriete Harkemase Boys hierna erop en erover zou gaan, kwam bedrogen uit. Beide ploegen waren na de openingstreffer redelijk aan elkaar gewaagd. Na een kwartier spelen was het toch even schrikken voor alles wat ONS een warm hart toedraagt want Pier Veldman ging in het vijandelijke strafschopgebied naar de grond. Geen strafschop aldus arbiter Ter Brake. Vlak hierna was de thuisploeg weer gevaarlijk, een kopbal van Henny Bouius ging een metertje naast. In de twintigste minuut viel de eerste echt grote kans voor ONS Sneek te noteren, het was Ruendel Martina wiens poging in de kluts nog net van de lijn kon worden gehaald door Willem Huizing.

DSC_2294

ONS de betere ploeg voor de rust

ONS Sneek trok de wedstrijd langzaamaan wat meer naar zich toe en dit resulteerde in wat meer en grotere kansen. Zo was Genridge Prijor met een hard schot in de hoek dicht bij de gelijkmaker en kon Van Dijk juichen nadat hij het net wist te vinden. Zijn goal werd echter (ten onrechte?) afgekeurd wegens buitenspel. Toch bleef ook de thuisploeg gevaarlijk. Beimers passeerde na een klein halfuur spelen eenvoudig Denzel Prijor maar zijn schot ging naast. Na 35 minuten spelen ging ONS Sneek weer in de aanval en kwam de bal terecht bij Martina. Hij kreeg een duw van oud-ONS’er Iloba Achuna en ging naar de grond. Ditmaal vond scheidsrechter Ter Brake het wel genoeg om een strafschop te geven. Martina ging zelf achter de bal staan maar Harkemase Boys-keeper Erick Jansema wist zijn inzet knap te keren (zie foto). ONS bleef het offensief zoeken en zag een schot van captain Nick Kuipers gesmoord worden alvorens Oege Sietse van Lingen enkele meters naast knikte. Vlak voor rust werd Harkemase Boys in de persoon van Bruintjes nog tweemaal gevaarlijk. Zijn eerste vrije trap belandde in het dak van het doel, de tweede kon met moeite gekeerd worden door Justin van der Dam.

DSC_2305

ONS weet niet te scoren, Harkemase Boys wel

Nadat het publiek zich in de rust weer een beetje opgewarmd had in het koude Harkema, was het ONS Sneek dat de eerste grote kans van het tweede bedrijf kreeg. Tyson dos Santos had zijn directe tegenstander gepasseerd en wilde afleggen op de volledig vrijstaande Van Dijk maar de pass was net niet op maat. Hierdoor lukte het Van Dijk niet om tot een schot te komen en was deze grote kans verkeken. Hierna was het weer de beurt aan Harkemase Boys om gevaarlijk te worden. Eerst wist Dennis van Duinen gemakkelijk Jordy den Hoedt voorbij te snellen maar struikelde Robert Stelpstra over de bal. Vervolgens was het weer Van Duinen die op het middenveld de bal wist te veroveren en zijn schot enkele meters naast zag gaan. Vlak hierna verdubbelden de gastheren de voorsprong. Het was Beimers met de voorzet en Stelpstra die dit keer wel scherp was en in tweede instantie raak wist te prikken.

DSC_2330

Kan het dan toch nog?

Na de goal van Stelpstra gebeurde er aan beide kanten een tijdje vrij weinig. Maar ineens was daar Van Lingen met de fraaie crossbal op Genridge Prijor die door Huizing niet op waarde geschat werd. Zo stond Prijor plotseling vrij voor Jansema en was het voor hem een koud kunstje om de aansluitingstreffer binnen te schieten (zie foto). Bij dit doelpunt raakte Jansema overigens wel flink geblesseerd, hij verliet het veld onder luid applaus per brancard. Volken Huisman, die net als Achuna en Curty Gonzales (die de hele wedstrijd op de bank bleef) een ONS-verleden heeft, verving hem. Prijors treffer liet de hoop in de Sneker harten herleven en ONS Sneek ging dan ook op zoek naar de gelijkmaker. Een vlammend schot van Kuipers ging met nog een kwartier op de klok ruim naast. Vanuit de tegenaanval kon een schot van Bouius nog maar net uit de hoek geranseld worden door Van der Dam.

DSC_2408

Spectaculaire slotfase

Toen de laatste tien minuten ingingen zag het publiek een prachtige één-twee van Van Lingen met Martina waarna de bal bij Van Dijk belandde. Hij wist echter niet tot een schot te komen. Doordat ONS Sneek manmachtig de aanval zocht, werden de ruimtes achterin groter en bijna profiteerde Stelpstra hiervan maar zijn schot was een eenvoudige prooi voor Van der Dam. Toch leek het in de één-na-laatste minuut van de officiële minuut gedaan met de aspiraties van ONS toen Beimers de bal voor de voeten kreeg en de 3-1 aantekende. Ware het niet dat in de negentigste minuut Kuipers de marge onmiddellijk weer tot één verkleinde met een rake schuiver in de verre hoek. In de acht minuten blessuretijd werd er door de Snekers nog alles aan gedaan om toch nog een puntje te kunnen binnenhalen, zo kwamen met Sam Crowther en Jan Dommerholt nog twee aanvallers in de ploeg ten faveure van Han van Dijk en Tyson dos Santos. Heel grote kansen leverde dit niet op. Toen het einde van de wedstrijd er aan zat te komen kreeg ONS Sneek nog twee corners. Keeper Van der Dam trok mee ten strijde maar gescoord werd er niet meer. Scheidsrechter Ter Brake vond het na 98 minuten voetbal wel mooi geweest en maakte toen een einde aan de levendige wedstrijd. Zoals wel vaker dit seizoen zat er zeker meer in voor ONS Sneek maar bleek de tegenstander beter in het benutten van de kansen. Wellicht dat de score volgende week wel een keer de goede kant uitvalt voor ONS, dan is op het eigen Zuidersportpark Jong Almere City FC de tegenstander. De mannen van trainer van Paul Raveneau zullen uit zijn op revanche aangezien de seizoensopener op bezoek bij de Almeerders met 6-0 verloren ging.