ONS Sneek verliest oefenduel van Flevo Boys

Na veelbelovende eerste 25 minuten raakt formatie van Jan Vlap ineens de kluts kwijt

Door zwak verdedigen verliest ONS Sneek in Emmeloord terecht met 5-1 van Flevo Boys

Door Simon Visser (verslag) & Jan Roelof Middeldorp (foto’s)
Op facebook pagina zijn alle foto’s te zien

In gesprek
Terwijl negen spelers van ONS Sneek gisteravond na 45 minuten de kleedkamer in Emmeloord opzochten, bleven twee spelers op het mooie kunstgrasveld achter. Het waren Gabriel Fernando en Glenn Buma, het jeugdige gelegenheidsduo, dat het hartvan de verdediging vormde van de formatie van trainer Jan Vlap in het oefenduel tegen competitiegenoot Flevo Boys. Jan Vlap ging in gesprek met de twee. Waar het over ging was wel duidelijk. Hij wees zijn twee centrumverdedigers er op wat er mis was gegaan in de laatste twintig minuten van de eerste helft. Daarvoor was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Ineens vielen er gaten achterin bij ONS Sneek. Flevo Boys profiteerde er gretig van.

ONS onder druk

De vroege voorsprong door een fraaie treffer van de opnieuw uitblinkende Nick Kleen veranderde in een 3-1 achterstand bij de rust. Het werd uiteindelijk slechts 5-1 voor de ploeg van de sympathieke trainer Arjen Postma uit Sint Nicolaasga. Tot drie keer toe voorkwamen paal en lat een treffer van de gastheren.

AZ1A3989
Nick Kleen in vorm

Raar spelletje
Wat is voetbal toch een raar spelletje. Tot halverwege de eerste helft speelde ONS Sneekaanmerkelijk veel beter dan in het met 3-0 gewonnen oefenpartijtje afgelopen zaterdag thuis tegen Zeerobben. Al na vier minuten was het raak voor de gasten. Spits Jermaine Bregita lanceerde op rechts de snelle Nick Kleen, die doelman Volken Huisman (ex-ONS Sneek)kansloos liet: 0-1.

de 0-1 door Nick Kleen

Wel raakte Flevo Boys na een kwartier het houtwerk, maar was er nog niets verontrustends aan de hand. In de 24ste minuut ging het echter mis in defensief opzicht bij ONS Sneek. Ayoub Lakhloufi profiteerde dankbaar: 1-1.

De 1-1
De 1-1

Pech voor de oranjehemden was, dat Kevin Mennega na ruim een half uur spelen geblesseerd (lies) het veld moest verlaten. Nog geen drie minuten later nadat Mennega was vervangen door Han van Dijk werd het 2-1 door Flevo Boys-aanvoerder Aran Nijboer na een onnodige fout in het centrum van de afweer uit Sneek.

De 2-1
De 2-1 in de maak

Het werd nog erger voor het geheel in het blauw gestoken ONS Sneek. In de 41ste minuut werd Said Hassan geen strobreed in de weg gelegd. Hij kon zo maar doorlopen en scoren: 3-1.

Said Hassan gevaarlijk

Niet ingezet
ONS Sneek startte in Emmeloord met doelman Tristan Boersma en de veldspelers Nick Kleen, Gabriel Fernando, Rico Cordes, Glenn Buma, Kevin Mennega, Tom Arissen, Joël Brandsma, aanvoerder Wesley Tankink, Jordy den Hoedt en Jermaine Bregita. Volgens afspraak was Tristan Boersma nu de beginnende sluitpost bij ONS Sneek. Na de rust keepte Sybren Terlouw. Justin van der Dam was in Sneek achter gebleven. Hij trainde mee met deselectie van ONS Sneek onder 21. Na de pauze kwam Tiemen Hendrik Landman er in voor Gabriel Fernando. Jammer, dat Jan Vlap in de Noordoostpolder andermaal niet kon beschikken over Rick Joran Boyer (rugklachten), Ruendel Martina, geplaagd door liesklachten, en Mark Westra, die nog altijd niet wedstrijdfit is. De van Berkum aangetrokken centrumverdediger Patrick van der Veen was wel wisselspeler, maar werd niet in gezet. Ook hij was niet wedstrijdfit. Dat ONS Sneek niet over een brede selectie beschikt was in Emmeloord duidelijk zichtbaar. Er zaten maar vier spelers in de dugout, in die van Flevo Boys liefst het dubbele aantal. Flevo Boys heeft in totaal een selectie van 25 speler. De kans is groot, dat ONS Sneek binnenkort de 24-jarige Max de Boom van Pelikaan S uit Oostwold (gemeente Leek) kan verwelkomen. Max de Boom is een handige buitenspeler. Hij trainde afgelopen maandagavond al mee bij ONS Sneek.

Yume Ramos startte deze week met trainen

Grote inbreng
Ook bij Flevo Boys een grote inbreng aan oud-spelers van ONS Sneek. Vier in totaal. Doelman Volken Huisman was de enige, die negentig minuten meedeed. Roelof Strikwerda moest het doen met de eerste 45 minuten. Het laatste half uur kwamen Yumé Ramos enFrits Dantuma nog in actie. Dat Flevo Boys ook in de oefencampagne ONS Sneek aan de zegekar bond was niet zo verwonderlijk. Wel werd verloren van de kersverse zaterdagderde divisionist ACV (1-0), maar de rood-witten waren te sterk voor Urk (3-2) en Harkemase Boys (3-1).

ONs Sneek onder druk na sterke start

In de tweede helft was Flevo Boys nadrukkelijk de bovenliggende partij. Vlak voordat Arjen Postma acht andere spelers bracht werd het 4-1 door Aran Nijboer en weer werd een verdedigingsflater bij ONS Sneek afgestraft. In de 67ste minuut bepaalde Robin Zuidema de eindstand op 5-1 andermaal na zwak verdedigen. In de 75ste minuut verzuimde Rico Cordes de stand wat dragelijker te maken. Hij moest content zijn met een corner. Opmerkelijk in de tweede helft was, dat de snelle Nick Kleen van ONS Sneek menigmaal alleen door een overtreding, weliswaar geen zware van de kant van Flevo Boys, kon worden afgestopt.

Verdiende winst voor Flevo Boys

Positieve dingen
Ondanks de 5-1 nederlaag waren er ook positieve dingen te ontwaren bij ONS Sneek. Niet alleen het goede spel in de eerste 25 minuten. Positief ook de speelminuten van TiemenHendrik Landman en hoe raar het ook moge klinken het debuut als centrumverdediger van de jeugdige eigen kweek Glenn Buma. Afgezien van de dip in het laatste kwartier vande eerste helft deed hij het zeer verdienstelijk. Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek om 15.00 uur een oefenwedstrijd in Kampen tegen de oostelijke zaterdag eersteklasser Go Ahead met de oud ONS-ers Michael Lanting en Nick Kuipers in de gelederen.