ONS Sneek verliest van WNC en degradeert!

Het is over en uit! Het Sneker ONS heeft het niet gered! Exit voor ONS Sneek naar de 1e klasse!

Ziedaar een paar van de oneliners die even na vijven op zaterdag 18 juni ’s middags in de media rond gingen. Ze tekenen in een paar eenvoudige woorden de dramatiek die zich vlak daarvoor had voltrokken op het Zuidersportpark in Sneek met de thuisclub. Verslagen en helemaal leeg zaten of lagen de oranjemannen op het kunstgras. Voor de dug-out van de W(aardenburg) N(eerijnen) C(ombinatie) was het daarentegen feest.

De schrik was hen afgelopen zaterdag om het hart geslagen, toen ze erachter kwamen door een bevestiging van de KNVB, dat de wedstrijd in de 2e ronde van de nacompetitie niet op het eigen sportpark ‘De Korte Woerden’ zou worden gespeeld, maar ‘uit’ afgewerkt zou moeten worden. En wel in het verre Sneek. Gevoelsmatig was het toch moeilijker zich voor de finale van de nacompetitie te plaatsen in een uitwedstrijd dan in een duel in eigen huis. Maar zo speelde vv WNC niet. Zonder schroom traden de geel-zwarten ONS Sneek tegemoet. En dat maakte, dat de thuisclub het vooral in de eerste helft erg lastig vond om met deze tegenstander om te gaan.

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma en Harmke vd Veen-vd Schuit

Maar het beslissende moment in deze wedstrijd speelde zich af precies halverwege, op luttele seconden van de rust. Kay van den Boogaard mocht op links een corner nemen. Hij plaatste de bal zó scherp voor het doel, dat niemand de bal meer kon beroeren, voordat het leer in één beweging van op de tweede paal spatte. De ONS -verdediging leek vervolgens vrij eenvoudig de bal te gaan ‘ruimen’, maar wilde dat veel te veel voetballend doen. In het toch al volle doelgebied vóór keeper Tristan Boersma was dát iets, dat absoluut ‘out of order’ was. Maar het gebeurde wél. En, of het nu de teen van één van de thuisclubspelers was, of Eyoub Allaoui, die dicht in de buurt was, de bal verdween voorbij de verbouwereerde Tristan Boersma in het doel. Daardoor kwam na 45+3 minuten de 0-2 op het scorebord. Een stand die door ONS Sneek niet meer ten goede omgebogen bleek te kunnen worden. De Snekers gingen dus in hun kracht, voetballend, ten onder!

Handvol kansen

Maar het had zover niet hoeven komen, wanneer ONS Sneek in de eerste 15 minuten niet had verzuimd om de tegenstander uit de Betuwe op ruime achterstand te zetten. Reeds na 35 seconden had Nick Kleen de 1-0 op zijn schoen, toen hij op snelheid over rechts doorbrak en vanaf de achterlijn de bal op centimeters vóór de doellijn aan het doel voorbij zag gaan. In de 6e minuut brak Nick Kleen opnieuw door, zette de bal vóór, maar Han van Dijk kopte in handen van keeper Dick van Loon. En de derde grote kans in het eerste kwart van de wedstrijd was voor Wesley Tankink, die door Patrick van der Veen aan het werk was gezet, maar zijn schot in handen van de keeper zag verdwijnen.

Al na 35 seconden ontstond voor ONS Sneek de eerste kans  (foto RB)

Voorsprong WNC

Tussendoor was echter het kwaad voor ONS Sneek reeds geschied. Vv WNC speelde vanaf het begin fel op de bal. Daardoor dwong het de thuisclub om bij het opbouwen risico’s te nemen. Dralen in het strafschopgebied in de 22e minuut leidde ertoe, dat Mirel Ibrahimovic met een overigens fraaie omhaal zijn achternaam eer aandeed, en de score opende ten gunste van de bezoekers: 0-1.

Vreemd genoeg leek de koek voor de eerste helft daarmee op. Want hierna gebeurde er niet veel spannends meer voor beide doelen, hoewel beide ploegen hun uiterste best deden om iets te forceren. Hoe dat WNC toch nog vóór de thee lukte schetsten we hierboven.

Patrick van der Veen in een luchtduel met doelman Dick van Loon (foto RB)

Rehabilitatie in de tweede helft?

In de wedstrijd van vorige week tegen vv Brielle deed ONS Sneek de wedstrijd na rust kantelen. En de hoop bij de thuisclub was, dat dat in deze wedstrijd óók zou gebeuren. En dat leek ook te gaan gebeuren, toen de Snekers vanaf de aftrap van het tweede bedrijf meteen aanzetten voor een offensief. Een vrije trap van Gabriël Fernando in de 51e minuut stichtte het nodige gevaar. Een voorzet van Nick Kleen van rechts werd door Steyn Potma over gekopt. En dezelfde Steyn kwam een teenlengte tekort om een hard ingespeelde bal van Rik Koelewijn tot treffer te promoveren.

ONS Sneek terug in de wedstrijd

De aanleiding tot de strafschop voor ONS Sneek  (foto RB)

In de 67e minuut kregen de oranjehemden dan eindelijk loon naar werken. Met een zeer fraaie omhaal speelde Nick Kleen op de zijlijn aan de linkerkant van het veld zijn directe opponent Melvin van Gestel uit. Nick leek recht op de keeper af te snellen, maar in het strafschopgebied kon Van Gestel nog net Nick aantikken. Daarmee ontnam hij de ONS Sneek-aanvaller wel een scoringskans. Scheidsrechter Stegeman greep naar zijn borstzak en wees in enen door naar de penaltystip: strafschop en een rode kaart voor Van Gestel. Han van Dijk scoorde beheerst en trefzeker: 1-2.

Han van Dijk verzilvert de penalty: 1-2  (foto RB)

Er leek voldoende tijd voor ONS Sneek om tenminste de gelijkmaker te scoren. En misschien nog wel méér. Maar met 10 man trok WNC zich terug op eigen helft; en begon het zoeken naar openingen voor de Snekers. Hoe kansrijk het ook leek, gezien de nummerieke meerderheid, maar ONS Sneek slaagde er niet in die te vinden. Een aantal malen waren de mannen van Arnoud Koster dichtbij (Han van Dijk en Rik Koelewijn). Corner na corner daalde op de veste van keeper Dick van Loon neer. Maar de gasten uit Waardenburg bleven tot het einde overeind.

Gabriël Fernando probeert Kay van den Boogaard (7) in de luren te leggen (foto RB)

De wedstrijd op slot

Met keeper Tristan Boersma in de extra tijd nog mee in de aanval speelde ONS Sneek alles of niets. Het werd niets! Want bij het uitverdedigen in de allerlaatste minuut van de extra toegevoegde tijd werd de enig overgebleven WNC-aanvaller, Kay van den Boogaard, gevonden. De ijlings toesnellende Gabriël Fernando kwam te laat: Van den Boogaard had het leer reeds in het doel gedeponeerd: 1-3. Vrijwel meteen floot scheidsrechter Stegeman voor de laatste maal. Daarmee het lot voor ONS Sneek bezegelend: degradatie naar de 1e klasse.

Han van Dijk was in de laatste minuten nog kansrijk (foto RB)

Epiloog

Halverwege de afgelopen competitie was bij veel van degenen die ONS Sneek een warm hart toedragen langzamerhand de hoop op prolongatie van het Hoofdklasserschap verdwenen. Maar rond Pasen verzamelden de Snekers plotseling zoveel punten, dat rechtstreeks lijfsbehoud zelfs tot de mogelijkheden leek te behoren. Uiteindelijk liep het uit op een herkansing. Maar daarin zagen de Snekers wel mogelijkheden. Op de drempel van de finale van de nacompetitie sneuvelde ONS Sneek. Het moet volgend seizoen in de 1e klasse gaan bouwen aan een (voor een deel: nieuw) team, dat goed op elkaar ingespeeld Hoofdklassebestendig is. Een uitdaging voor de enthousiaste trainer Arnoud Koster, die het toch bijna flikte! Jammer voor hem, zijn spelers en staf aan wier enthousiasme en inzet het niet heeft gelegen!