ONS Sneek verrast in positieve zin met zege op ASWH

ONS Sneek verrast in positieve zin tegen ASWH

ONS Sneek behaalde een zeer verdiende overwinning op ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht. In de eerste helft werd er aan weerskanten goed gevoetbald, maar ontstonden er slechts weinig kansen. Vier kansen en daaruit drie doelpunten: hoe effectief kan voetbal soms zijn. In de tweede helft zette ASWH aanvankelijk ONS Sneek onder druk. Maar na een kleine 20 minuten ebde het offensief van de Ambachters weg. Beide ploegen leken vervolgens alle systemen overboord te gooien en er ontstond een wedstrijd met vele kansen, met name voor ONS Sneek. Het bleef tot de laatste minuut spannend. Toen maakte Curty Gonzales met een zeer fraai doelpunt een einde aan alle onzekerheid bij de Friezen.

559

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Henk van der Veer

De statistieken gaven vóór de wedstrijd aan, dat ASWH voor ONS Sneek geen gemakkelijke tegenstander is. In de recente historie speelden beide ploegen 4 maal tegen elkaar. Driemaal won ASWH, eenmaal werd het (in Sneek) gelijk. Met name de doelcijfers van die duels liegen er niet om: 14-4 in het voordeel van de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Maar dat statistieken erg betrekkelijk zijn en de werkelijkheid soms verrassend anders, bewees het deze week 86 jaar geworden ONS Sneek deze middag op een lenteachtig Zuidersportpark in Sneek.

De trainers De Wagt en Frankena hadden gekozen voor een voorzichtige insteek. In navolging van het Nederlands Elftal startten de Snekers met 5 verdedigers, in de hoop, dat één of twee van hen regelmatig zouden kunnen doorschuiven. Maar de belangrijkste opdracht was om eerst de verdediging dicht te houden. Omdat ASWH in feite dezelfde spelopvatting verkoos zag het publiek twee best aardig voetballende teams, die evenwel in de eerste twintig minuten geen enkele kans creëerden. Daardoor bleven de ploegen tot de rust dicht bij elkaar, óók wat betreft de score.

Breekpunt werd, hoe vreemd het misschien ook klinkt, het inbrengen van de niet helemaal fitte spits Peter de Lange. Hij had moeten zorgen voor een tactische verrassing na de thee. Maar, omdat hij niet bracht, wat je misschien van hem mocht verwachten, lukte de opzet van trainer Cesco Agterberg niet. Waar hij dacht een beslissing te kunnen forceren liep hij in de val, opgezet door ONS Sneek. En, wanneer de Snekers koelbloediger waren geweest was een grotere nederlaag voor ASWH onontkoombaar geweest. Nu moest het publiek wachten tot de 91e minuut, toen Curty Gonzales de moordende spanning verbrak met een zeer fraaie treffer (3-1).

544

Man of the match Iloba Achuna in een fel duel

Tactisch steekspel

Waar de tweede helft voor de neutrale toeschouwer voetbal gaf om van te smullen, waren de eerste 45 minuten voetbaltechnisch veel knapper, maar wat betreft de beleving een stuk zakelijker. Beide ploegen bleven ‘in hun opdracht’ spelen, waarbij balverlies niet aan de orde mocht komen. Daardoor werden beide keepers veelvuldig in de opbouw betrokken. Bij één zo’n situatie passte in de 22e minuut Barry Ditewig de bal op ONS Sneek-aanvoerder Michael Lanting. Michael zag een vrij veld voor zich opdoemen en stoomde op richting ASWH-doel. In de buurt gekomen van het strafschopgebied betrok hij Genridge Prijor in het spel. Hij kreeg de bal van Prijor, die zich ontworstelde aan een verdediger, terug en mikte in het door keeper Stef Doedée vrijgelaten linker deel van het doel: 1-0.

ONS Sneek gaat door

Waar in het verleden ONS Sneek op dat moment nog wel eens gas dreigde terug te nemen, gingen de oranjehemden nu door. Een corner op rechts werd door Samir Merraki zo’n beetje op de lijn van het doelgebied gelegd, en ineens was daar met het hoofd: Serge Fatima. Met een weergaloze en steenharde kopbal klopte hij Stef Doedée in het Ambachter doel: 2-0.

298

Serge Fatima kopt de 2-0 in

ASWH komt terug

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de krachtsverhoudingen in de eerste helft niet ver uit elkaar lagen. En zo kon het gebeuren, dat bij de stand 2-0 de gasten alle krachten verzamelden voor een tegenoffensief. Daarbij legden ze met name vóór rust de nodige creativiteit aan de dag. En met name via de rechter flank ontstonden er een paar fraaie aanvallen. Bij één daarvan soleerde ex-sv Hoek-aanvaller Kyle Doesburg in de 33e minuut richting achterlijn, plaatste de bal een meter of 10 terug, waar Lars Bosscha klaar stond om van zeker 20 meter verwoestend uit te halen. Onhoudbaar voor Barry Ditewig verdween de bal in het ONS-doel: 2-1. Curty Gonzales had 5 minuten vóór rust ONS Sneek op 3-1 kunnen zetten. Op een assist van Michael Lanting had hij kunnen scoren, maar werd op het laatste moment uit evenwicht gebracht, waardoor de bal ruim naast ging.

Druk op de ONS Sneek-defensie

Met de komst van Peter de Lange in de plaats van verdediger Peter Verhoeve koos ASWH-trainer Cesco Agterberg in de tweede helft voor een duidelijk aanvallender aanpak. Het leverde ASWH twee dotten van kansen op. In de 57e minuut kopte Kyle Doesburg gevaarlijk in uit een corner vanaf de rechterkant. Barry Ditewig leek al gepasseerd, maar in de draai kon hij de bal nog bemachtigen. Tien minuten later moest Barry ‘gestrekt’, nadat Gilmaro van der Werp een vrije trap van Mels van Driel hard inkopte. Barry tikte de bal over! (zie foto hieronder)

484

Mogelijk, dat de vermoeidheid beide ploegen steeds meer alle systemen deed loslaten. Maar gaandeweg de tweede helft werd het spel steeds opener en ontstonden er, met name voor ONS Sneek, vele kansen. Toen de Snekers erin slaagden om zich ‘onder de druk uit te voetballen’ was het tot tweemaal toe Genridge Prijor, die op doelman Stef Doedée af kon gaan, maar de bal een zelfde aantal malen in de handen van de ASWH-keeper schoof. En vervolgens deed invaller Jan Dommerholt datzelfde ook tweemaal. Net de verkeerde keuze in een situatie van overtal liet het spannend blijven tot de laatste minuten.

Ontlading

Maar in de 91e minuut kwam dan de verlossende derde treffer voor de Snekers. Een perfecte voorzet van de rechtervleugel bereikte precies op maat Curty Gonzales bij de eerste paal. Met een simpel lijkende beweging joeg Curty zijn 14e treffer in deze competitie tegen de touwen: opnieuw een wereldgoal van de quicksilverachtige spits. ONS Sneek was binnen! In hoeverre dat óók te maken had met de twee rode kaarten die scheidsrechter Serik voor de gasten uit Zuid-Holland uit de hoge hoed toverde, zal wel altijd een vraag blijven. Maar dat dat op het zelfvertrouwen van de Ambachters geen positie uitwerking had, was wel duidelijk. Jammer voor hen, want achtereenvolgens Peter de Lange en Mels van Driel moesten voortijdig de kleedkamer opzoeken. En passant kreeg bij de thuisclub Michael Lanting om onduidelijke reden ook nog geel, waardoor hij de wedstrijd van komende zaterdag in Assen tegen ACV moet missen.

Resumerend………………

kunnen we zeggen, dat ONS Sneek op geweldige wijze revanche heeft genomen op zichzelf door na de wedstrijd in en tegen Spijkenisse de ogenschijnlijke matheid van tóen om te zetten in grote dadendrang. Het thuispubliek werd zodoende verrast met een ongedacht kadootje. En ineens blijkt (mede door de resultaten in andere wedstrijden) weer van alles mogelijk.