Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek volgend jaar in nieuwe Beloften competitie en transfervergoedingen voor opleidingen

Nadat de KNVB de geplande vergadering over de totstandkoming van de voetbalpiramide opnieuw uitstelde lijkt er nu eindelijk witte rook uit Zeist te zijn.

KNVB-bondsgebouw-voetbalbond-Zeist

Na maanden van onderhandelingen is er achter de schermen een akkoord tot stand gekomen tussen de secties amateur- en betaald voetbal. ONS Sneek heeft ervoor gekozen om met ingang van het komende seizoen deel te gaan nemen aan de nieuw te vormen Beloften competitie. ONS Sneek voorzitter Klaas Uil en secretaris Taapke de Heij zijn, met andere topamateurclubs, uitgenodigd door de KNVB directeur Amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee, de KNVB directeur Betaald Voetbal Eric Gudde en de directeur TopVoetbal Nico Jan Hoogma om morgenochtend in Zeist de handtekening te plaatsen onder de nieuwe voorstellen.

Zaterdag en zondag samen, regio indeling en een beloften competitie

De derde divisie die momenteel nog op zaterdag en zondag voetbalt, zal samengevoegd worden en regionaal worden ingedeeld. ONS Sneek kiest echter voor de nieuwe Beloften competitie die ook als derde divisie door het leven zal gaan. Voor ONS Sneek betekent dit volgend jaar tegenstanders als Jong Vitesse, Jong De Graafschap, Jong Almere City, Jong FC Twente, Jong FC Groningen en Jong Volendam uit de zaterdag en zondag derde divisie. Ook Jong FC Emmen, Jong PEC Zwolle, Jong sc Heerenveen (o21) en Jong Cambuur zullen gaan toetreden. Zij stromen in de voetbalpiramide in. Er zijn meerdere topamateurclubs die enthousiast hebben gereageerd op de plannen en ook willen toetreden.

Opbrengsten uit transfergelden naar alle gecertificeerde opleidingen clubs, uniek in de wereld!

Voor de amateurclubs zijn de afgelopen jaren financieel moeizaam geweest, onder andere door de geringe publieke belangstelling bij de wedstrijden tegen de Jong elftallen. Compensatie voor de teruggang in inkomsten en een eerlijke verdeling van gelden in het voetbal als geheel is dan ook één van de belangrijkste onderhandelpunten geweest vanuit het amateurvoetbal.

De belangrijkste verandering is dan ook dat de betaald voetbalclubs met het amateurvoetbal hebben afgesproken dat er voortaan sprake zal zijn van een verdeling van transfergelden over alle betrokkenen. We leiden tenslotte met zijn allen op. Dit is volkomen uniek in de wereld en Nederland is het eerste land dat dit systeem zal gaan invoeren. Tegenstanders zullen dus ook gaan meedelen. Die zijn immers ook onmisbaar in de opleiding van een speler. Zo krijgen alle aan de divisies deelnemende clubs met een gecertificeerde jeugdopleiding voortaan 10{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} van de opbrengst van een transfer van een BVO speler te verdelen.

Investering in het gehele Nederlandse voetbal door afschaffing betalingen aan spelersmakelaars

De betaald voetbalclubs hebben nagedacht over hoe ze deze investering in het Nederlandse voetbal met elkaar konden bekostigen. Afgelopen jaar is er, naar schatting, bij transfers in Nederland zo’n 10 tot 15 miljoen euro aan zaakwaarnemers betaald. Deze gelden verlaten het voetbal en dragen daarom niet bij aan de ontwikkeling van het voetbal in Nederland. De BVO’s hebben daarom met elkaar afgesproken onmiddellijk te stoppen met de vergoedingen aan spelersmakelaars. Zij worden voortaan betaald door hun opdrachtgever (de speler) op basis van een regulier uurtarief of een percentage van het inkomen. De jaarlijks vrijkomende 10 tot 15 miljoen euro worden door de BVO’s geïnvesteerd in alle clubs die een gecertificeerde jeugdopleiding hebben.

th

Voor de BVO’s betekent deze investering dus geen lastenverzwaring, wat een belangrijke voorwaarde van hun kant was.

Zodra een speler in de Nederlandse competitie een transfer doormaakt wordt dus 10{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} van de opbrengst van de verkoop gestort in een opleidingsfonds. Alle daarin aanwezige gelden worden verdeeld onder de clubs die in de eredivisie, eerste divisie, tweede divisie of de derde divisie spelen en een gecertificeerde jeugdopleiding hebben. Hierbij is afgesproken dat de amateurclubs die daadwerkelijk in de derde divisie Beloften competitie zitten een forse extra vergoeding kunnen verwachten ter compensatie van de lagere bezoekersaantallen.

Voor ONS Sneek betekent dit een jaarlijks extra te verwachten inkomstenstroom van minstens € 100.000,-. Geld wat door de club geïnvesteerd gaat worden in jeugdtrainers, materialen en het nog beter opleiden van jeugdspelers.

Voor het Nederlandse voetbal betekent deze afspraak een enorme impuls om dit weer op een hoger plan te krijgen. Nico Jan Hoogma en Jan Dirk van der Zee eensgezind: “Het door de KNVB gelanceerde plan “Winnaars van morgen” krijgt hiermee een geweldige financiële stimulans en kan de komende jaren verder uitgerold worden. Prachtig dat ook ONS Sneek hier aan bijdraagt”.

 

 

 

 

Delen