ONS Sneek wint derby tegen LSC 1890 ruim

Een fijne pass vanuit de verdediging bereikt op het middenveld Mounir Loolofs. Hij zet een zeer fraaie combinatie op, waarin Pieter Abe de Jong en David Bergsma ook hun aandeel hebben. Uiteindelijk belandt de bal bij de vrijgespeelde Joran Swart, die het leer onberispelijk in de linker benedenhoek schiet. Daarmee wordt het 1-4 voor ONS Sneek in de derby tegen LSC 1890. Maar mocht u als lezer denken, dat deze overwinning gemakkelijk tot stand kwam, dan is dat niet overeenkomstig de werkelijkheid. Hoewel de zege verdiend is bood LSC 1890 vooral vóór rust enthousiast tegenstand.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Jan van der Veen

Vooraf was het volstrekt onvoorspelbaar hoe de krachtsverhoudingen zouden liggen tussen de beide Sneker opponenten, bij elkaar gebracht in Groep 1/poule 7 van de strijd om de Districtsbeker Noord.

Voorafgaande aan de wedstrijd gingen in de rustieke bestuurskamer op het Sportpark Leeuwarderweg de gedachten terug naar voorheen, toen ONS en LSC elkaar regelmatiger ontmoetten dan de laatste jaren. De namen van Anne van der Werf en Bertus Blom werden genoemd, verbonden aan bekers, waarom beide of meerdere Sneker clubs in het verleden jaarlijks streden. Maar………toen is niet nu.

Terug naar de realiteit: trainer Arnoud Koster stuurde zijn formatie voor het eerst in het seizoen 2022-2023 ‘om het eggie’ de wei in. Hij deed dat in een 4-3-3 opstelling met Tristan Boersma daarachter als sluitpost, en Rik Koelewijn in de rol van veelvuldig opkomende back en man voor de meeste stilstaande situaties.

Veel ruimte voor LSC 1890

Het was duidelijk, dat dat een enigszins andere speelwijze was dan die welke ONS Sneek het vorig seizoen hanteerde. En met name de oranje verdediging moest zichtbaar wennen aan de offensieve starthouding. In de eerste 20 minuten ontstonden herhaaldelijk gevaarlijke situaties bij het ONS Sneek-doel, omdat door de aanvallende bedoelingen van de Zuidersportparkbewoners grote ruimtes ontstonden. De watervlugge Rik Jongstra had daar in de 2e minuut al gebruik van kunnen maken, maar hij trapte half in de grond.

Echter in de 15e minuut was het wel degelijk raak voor gastheer LSC 1890. Op rechts werd Noël Wever gelanceerd. Deze razend gevaarlijke spits, die over het hele veld zwierf en daardoor moeilijk te verdedigen was, liep rechtdoor naar het doel en maakte met een fraai afstandsschot Tristan Boersma tot een geslagen doelman: 1-0. Een beloning voor het energieke aanvalsspel in het eerste kwart van de wedstrijd.

De bal is onderweg naar het doel voor het eerste doelpunt in de wedstrijd LSC 1890-ONS Sneek

Meer evenwicht

De drinkpauze na 23 minuten kwam achteraf LSC 1890 niet zo gelegen. Want na de verfrissing halverwege de eerste helft kwam de thuisclub niet meer zo in het spel als daarvoor. Een vrije trap van Rik Koelewijn die bij de tweede paal goed werd ingekopt door de boomlange en sterke spits Ewart Ottema werd door LSC-doelman Jesse van Sermondt vooreerst nog onschadelijk gemaakt. Maar in de 32e minuut kwam de gelijkmaker toch tot stand. Een corner van rechts werd door Rik Koelewijn gedeponeerd bij Wesley Tankink die uithaalde en scoorde: 1-1. Nog tweemaal zou LSC 1890 in de eerste helft van zich laten spreken. Maar Noël Wever en Maarten Kingma misten de precisie om de blauwen opnieuw aan de leiding te helpen.

ONS Sneek pakt het initiatief

Een vrije trap van 40 meter van de voet van Rik Koelewijn die net over de kruising bij LSC 1890 zeilde vormde de inleiding tot de 1-2 voor ONS Sneek. Een fraaie aanval kort daarna over de linkerkant van het veld bracht Ewart Ottema met de bal in de buurt van het vijandelijke doel. In eerste instantie kon keeper Van Sermondt het schot van de rijzige aanvaller nog keren. Maar in de rebound klopte de centrumspits de doelman alsnog: 1-2. Vanaf dat moment verloor LSC 1890 de grip op de wedstrijd. Het was ONS Sneek, dat een aantal schitterende aanvallen opzette. Uit één daarvan, in de 68e minuut, zette invaller Geoffrey Eekhof uitstekend voor van rechts. De bal belandde op het hoofd van een andere invaller, Pieter Abe de Jong, die midden voor het doel staande koppend Van Sermondt klopte: 1-3.

Ruime zege

Nog eenmaal zette LSC 1890 aan. Te laat ingrijpen van de ONS-defensie bracht Jocelyn Haaima in scoringspositie. Maar hij schoot rakelings over. Het slotakkoord was voor de gasten. We beschreven al de prachtige aanval, waaruit Joran Swart uiteindelijk 1-4 scoorde. Daarmee eindigde de wedstrijd in spiegelbeeld met de begin van de ontmoeting. Na een spetterend begin moest LSC 1890 de punten toch laten aan het één klas hoger spelend ONS Sneek, dat liet zien, dat het voldoende potentieel in de gelederen heeft om in de komende maanden meer dan een kleurloos meevoetballende 1e-klasser te worden.

BEKER DISTRICT NOORD – groep 1/poule 7 – 1e speeldag:  03-09-2022

LSC 1890-ONS Sneek                                     1-4    (1-1)

15  Noël Wever                                1-0

32  Wesley Tankink                        1-1

61  Ewart Ottema                           1-2

68  Pieter Abe de Jong                  1-3

85  Joran Swart                                1-4

Schr:                     J.S.Boringa  (Leeuwarden)

Ass.schr:             M.Grondsma (LSC 1890) en Y.K.Dijkstra (ONS Sneek)