ONS Sneek wint voor derde keer op rij

Thuisclub geeft Berkum lesje in effectiviteit: 4-1

Doelpunten: Han van Dijk (2), Nick Kleen en Gabriel Fernando

Na de verrassende overwinningen in het paasweekeinde bij RKAV Volendam (1-4) en Eemdijk (0-2) was ONS Sneek in  de zaterdag hoofdklasse B op het eigen Zuidersportpark ook te sterk voor Berkum: 4-1. Daarmee werd duidelijk revanche genomen voor de 6-0 nederlaag op 19 februari van dit jaar.  De oranje brigade van trainer Arnoud Koster gaf de formatie van zijn collega Arno Hoekstra (Oldeberkoop) een lesje in effectiviteit. Die  had zijn ploeg nog zo gewaarschuwd voor de snelle omschakeling van ONS Sneek bij balverlies van zijn team. Dat was echter tegen dovemansoren gezegd. Vooral in de eerste 45 minuten hadden de Zwollenaren meestal geen passend antwoord op de messcherpe counters van de gastheren, waarin Nick Kleen door zijn snelheid en Han van Dijk door zijn alertheid (bij de 2-1) en het overzicht (bij de 3-1) een hoofdrol vertolkten.

Meer zekerheid inbouwen

Door in verdedigend opzicht meer zekerheid in te bouwen en op de juiste momenten aanvallend toe te slaan heeft ONS Sneek kennelijk de formule gevonden om tot positieve resultaten te komen. In de laatste drie wedstrijden werden immers maar twee tegentreffers geïncasseerd, waar voorheen dikke nederlagen schering en inslag waren met als uitschieters het 1-9 verlies thuis tegen Eemdijk en de 8-1 bij SC Genemuiden. Berkum mocht de bal hebben, maar deed er nauwelijks iets mee. Alleen wanneer Johnson Bacuna, 36  inmiddels en bezig aan zijn laatste seizoen, aan de bal was moest de ONS Sneek defensie attent zijn. ONS Sneek geeft niet langer knullig doelpunten meer weg. Dat is de grote winst onder trainer Arnoud Koster. Een gouden greep van de technische commissie van ONS Sneek is geweest om Leo de Wagt en Patrick Lip als assistent trainers aan te stellen. Deze twee door de wol geverfde oud spelers weten wat nodig is om zich te handhaven in de hoofdklasse. Een gouden greep is ook het posteren van eigen kweek Glenn Buma in het hart van de defensie in plaats van op de back positie.

Opwinding

Berkum had in de eerste helft duidelijk meer balbezit, maar kansen leverde dat niet op. ONS Sneek verdedigde compact en gaf nauwelijks ruimte weg. Daarbij kwam, dat de passing bij de gasten bijzonder slordig was. Voor opwinding in de openingsfase zorgde grensrechter Martijn Brondijk, die zich verstapte. Gelukkig kon hij worden opgelapt. Nadat een Berkum treffer terecht wegens buitenspel was geannuleerd door arbiter Maarten Spoon uit Enter gaf Nick Kleen voor het eerst zijn visitekaartje af, maar dat leidde nog niet tot het gewenste resultaat. Uit een dood spelmoment overigens viel  na een kwartier het eerste doelpunt voor ONS Sneek. Vrije trap specialist Gabriel Fernando verraste van rechts volkomen Berkum doelman Huib Veurink: 1-0.

Strafschop gestopt

In de 28ste minuut leidde een snelle omschakeling van de kant van de thuisclub tot de 2-0. Doelman Veurink kon het harde schot van Nick Kleen onvoldoende verwerken, waarna Han van Dijk de rebound verzilverde. Op schitterende wijze werd het in de 31ste minuut 3-0. Han van Dijk bediende Nick Kleen op maat. Tegen zijn knal was geen kruid gewassen. Even later kreeg Berkum alle kans om de achterstand te verkleinen. De wel heel gemakkelijk gegeven strafschop was aan routinier Marc van der Meulen niet besteed. ONS Sneek doelman Tristan Boersma stopte de trap van elf meter. Marc van der Meulen is al vele seizoenen de vaste penaltynemer en mist zelden. Nu dus wel. Het scheelde maar weinig of de rust was met een 4-0 voorsprong voor ONS Sneek ingegaan. Nick Kleen schoot namelijk nipt voorlangs.

Alle geluk van de wereld

Berkum kwam voor de tweede helft opvallend beter uit de kleedkamer dan ONS Sneek. Tot drie keer toe had de thuisclub alle geluk van de wereld dat Berkum niet scoorde. Lat en paal voorkwamen een kop doelpunt van de gasten. Dat deed ook Nick Kleen door op de doellijn redding te brengen. In de 52ste minuut moest Berkum met tien man verder. Johnson Bacuna had de nodige aanmerkingen op de leiding. Dat werd gehonoreerd met  twee keer geel en dus rood. Het vertrek van Bacuna kwam het spel van ONS Sneek niet ten goede. Met tien man speelde Berkum stukken beter dan met elf. ONS Sneek was het een poosje helemaal kwijt. Dat leidde tot de 3-1 door wisselspeler Julian de Ruiter in de 61ste minuut. Hierbij ging ONS Sneek doelman Tristan Boersma lang niet vrij uit. Gelukkig hervond ONS Sneek zich op tijd.  Een kwartier voor afloop scoorde Han van Dijk op fraaie wijze de 4-1 na goed voorbereidend werk over rechts van Rik Koelewijn.

Man van de wedstrijd

ONS begon tegen Berkum met de volgende basis elf:  doelman Tristan Boersma en de veldspelers Gabriel Fernando, Glenn Buma, Rik Koelewijn, Pieter Abe de Jong, Giovanni Aronds, Wesley Tankink, Niels Nadorp, Han van Dijk, Steyn Potma en Nick Kleen, die tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen. Dat had voor hetzelfde geld ook Han van Dijk kunnen zijn. In de tweede helft maakte Steyn Potma plaats voor Kevin Mennega  en vlak voor tijd kwam David Bergsma nog binnen de lijnen voor Han van Dijk. ONS Sneek kon tegen Berkum niet beschikken over de geblesseerden  Gerben Visser, Mark Westra en Simon de Laat. Patrick van der Veen zat wel weer bij de selectie, maar werd niet ingezet.

Erelid

Door de drie zeges op rij heeft ONS Sneek beslist weer kans om zich te handhaven in de zaterdag hoofdklasse B. Directe degradatie is inmiddels wel afgewend. Het doel is de twaalfde plaats. Die biedt veiligheid. Met nog zes wedstrijden voor de boeg is de stand om de twaalfde plaats een aangelegenheid tussen ONS Sneek (24-25), SDC Putten (24-26), Berkum (23-27), De Dijk (24-28) en ook Buitenpost (24-29).  Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek in Hoogeveen tegen HZVV. Voor uw verslaggever kon zaterdag 23 april niet stuk. Naast de ruime zege op Berkum werd hij in het kader van het negentigjarig bestaan met teammanager Eelco Dijkstra benoemd tot erelid van ONS Sneek.