ONS Sneek zet drie punten veilig over de Eem

ONS Sneek is er in Bunschoten in geslaagd om voor de tweede achtereenvolgende keer een competitiewedstrijd in winst om te zetten. Op sportpark ‘De Vinken’ was vv Eemdijk echter een taaie tegenstander. De thuisclub was gedurende de hele wedstrijd meer aan de bal, maar het betere voetbal kwam van de Snekers. Hoewel dat best in de komende weken nog een upgrade kan gebruiken, omdat niet de gehele wedstrijd dat voetballend vermogen even duidelijk naar buiten kwam.

20180908_143116

De eerste helft was het matigste gedeelte van de wedstrijd. Maar juist in díe periode viel het enige doelpunt. In de blessuretijd van het eerste bedrijf mocht ONS Sneek ter hoogte van het strafschopgebied de bal ingooien. Uit de ingooi zette Genridge Prijor de bal vanaf de rand van dat strafschopgebied scherp voor; een meter of zeven voor het doel stond Martijn Barto en hij zette op een voor hem karakteristieke wijze het hoofd tegen de bal. Hij deed dat zo, dat Eemdijk-keeper Gerben Jan Ruizendaal niet meer bij het leer kon, en hij zette daarmee ONS Sneek vlak voor de thee op een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft kregen beide partijen voldoende kansen om de stand een ander aanzien te geven. Maar pech en onzorgvuldigheid maakten, dat er niet meer werd gescoord. En dat de drie punten met ONS Sneek over de Eem richting Sneek meegenomen werden.

Eén van de besten op het veld was deze middag een dame. Mw. Shona Shukrula floot een uitstekende wedstrijd.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Harmke van der Veen & Jan van der Veen

Niet ver van de monding van de Eem, vlak tegen het IJsselmeer, ligt het rustieke dorp Eemdijk. Tot voor kort was het streekdorp voornamelijk bekend vanwege de veerpont, die ergens midden in het dorp, tegenover de Westerkerk, de gelegenheid bood om over te steken van het bewoonde gedeelte van het dorp naar het uitgestrekte platteland aan de overzijde van het water. In 1973 werd de veerpont van Eemdijk beroemd doordat drs. P zijn lied over de veerpont voorzag van beelden van de veerpont van Eemdijk. Ter hoogte van de oversteek is het water tamelijk breed. En de eigenschap van zo’n brede oversteek is, dat het van wal af vrij rustig begint, zo halverwege het woeligste gedeelte kent in het midden van de rivier, om in de buurt van de wal aan de overkant de oversteker weer in rustiger vaarwater te laten komen.

DSCF2287

De veerpont in Eemdijk

Met die overtocht over de rivier viel het verloop van de wedstrijd tussen vv Eemdijk en ONS Sneek heel goed te vergelijken. De eerste 20 minuten gebeurde er hoegenaamd niets. De wedstrijd  kabbelde in een (zeer) rustig tempo voort. De periode rond de rust werd het meest woelige gedeelte. Om vervolgens weer terug te schakelen naar het beeld van het begin van de wedstrijd. Met toch een kleine uitzondering: vlak voor het binnenlopen in de thuishaven waren er in de voetbalwedstrijd nog een paar momenten, waarbij het publiek rechtop ging zitten. En deze momenten hadden de wedstrijd qua uitslag nog een heel ander aanzien kunnen geven. Maar er werd niet meer gescoord. En, waar vv Eemdijk misschien wel een puntje had verdiend, was het nu eens een keer ONS Sneek, dat aan de goede kant van de score stond. En dat is wel eens anders geweest!

Snelheid op rechts

Waar de eerste twintig minuten hoofdzakelijk in een gezapig tempo werden afgewerkt, waren er een paar momenten, waarop er toch iets viel te genieten. En die momenten kwamen op naam van de nummer 7 van vv Eemdijk, Syrano Morrison. Zijn rushes, handelingssnelheid en doelpogingen verraden, dat er een bijzonder talent in hem schuilt.Hij kan het op het oog aardig vinden met Renco van Eeken, die tussen dit en het vorig seizoen ONS Sneek verruilde voor de groen-witten uit Eemdijk.

DSCF2257

Renco van Eeken (midden) naast zijn voormalige ploegmaat Ale de Boer

Zoals gezegd begon de wedstrijd in een vrij laag tempo. Daarbij werd de bal met name door ONS Sneek uitgebreid rondgespeeld. In de 8e minuut doorbrak Morisson dit beeld met een imponerende solo, die een corner aan de rechterkant van het veld opleverde,welke bijna door David van de Groep in een doelpunt werd omgetoverd. Het antwoord van ONS Sneek kwam pas 12 minuten later, toen Nick Kuipers op zíjn beurt van de rechterkant een corner mocht nemen en die ineens bij de eerste paal indraaide. Keeper Gerben Jan Ruizendaal kon grabbelend redden. In de 25e minuut kwam Ale de Boer in schietpositie op zo’n 18 meter vóór het doel. Maar Wouter Bout wierp zich in de baan van het schot en de pegel van Ale smoorde in de  kamikaze-actie van Bout. Wellicht de beste kans kreeg Syrano Morrison, en wel in de 40e minuut. Niet voldoende wegwerken van de bal bracht Morisson op de ‘punt van het strafschopgebied’ in scoringspositie. Maar zijn inzet ging zo’n 20 centimeter over de kruising.

DSCF2256

Uit het niets: 0-1

Het leek, dat de rust met een dubbel blanke stand zou aanbreken. Maar Martijn Barto dacht daar anders over. En hij maakte daarmee duidelijk, dat hij in de punt van de aanval het gevaarlijkst is. Waar hij in de minuten daarvoor nog driftig aan het zoeken was in welke positie hij het meest kan betekenen voor het elftal, scoorde hij op een manier zoals hij bij SC Cambuur en Harkemase Boys dat ook wel deed: met het hoofd buiten bereik van de keeper. Een onverwachte opsteker voor ONS Sneek, zo vlak voor de thee.

DSCF2251

Eemdijk fel uit de startblokken

Na de rust schoot Eemdijk meteen fel uit de startblokken. De mannen van trainer Hans van Arum  leken er heilig van overtuigd, dat de 0-1 achterstand binnen de kortste keren kon worden recht gebreid. En zo léék dat aanvankelijk óók! Een vrije trap van Renco van Eeken, in de 52e minuut, bereikte Syrano Morisson. Zijn schot ging via een ONS Sneek-verdediger over. Uit de aansluitende hoekschop gaf Morisson opnieuw voor. Maar alles en iedereen miste, zodat Barry Ditewig de bal in ontvangst kon nemen. Maar: wat een mogelijkheid voor de thuisclub! In de 71e minuut soleerde Morrison opnieuw over rechts. Zijn schot in de korte hoek was levensgevaarlijk, maar Barry Ditewig redde met de linkerhand. In de 73e minuut: een lange bal over rechts die Zeger Beukers vanaf zo’n 35 meter nét over liftte. En in de 74e minuut misschien wel de grootste kans van de wedstrijd voor vv Eemdijk: een voorzet van links werd opgepikt aan de rechterkant van het doel door Jasper Bolland. Hij schoot hard op doel, maar de bal ketste via de onderkant van de lat weer terug in het veld: iedereen telde hem al, maar het blééf 0-1.

DSCF2271a

ONS Sneek opnieuw het initatief

Het betekende de afsluiting van een periode, waarin vv Eemdijk de mogelijkheden had om naast ONS Sneek te komen. En het begin van een periode, waarin ONS Sneek de wedstrijd weer overnam en de score had moeten uitbreiden naar 2-0, 3-0 of zelfs 4-0. Slap wegwerken van de bal stelde Genridge Prijor in de 79e minuut in staat om te scoren. Maar zijn schot ging over. De ingevallen Yume Ramos rukte vervolgens in de 86e minuut op naar het doel. Hij zag Jan Dommerholt (ook al ingevallen) in betere positie staan. Maar Jan schrok zo van de kans, dat hij te zacht inschoot. Weg kans! En in de blessuretijd sneed een combinatie Ramos-Dommerholt opnieuw door de vijandelijke defensie. Maar nu schoot de bal te ver naar de zijkant door, voordat Dommerholt er iets moois mee kon doen. Daar tussendoor was alleen Wouter Bout met een kopbal naast aan de andere kant dichtbij scoren geweest.

DSCF2272a

Kostbare punten

Vreugde na de overwinning om de punten. Maar over het spel waren velen wat minder positief. Op de één of andere manier wil de kwaliteit in het veld en het stinkend hun best doen van alle 11 spelers zich nog niet vertalen in sprankelende combinaties en fraaie momenten voor het doel van de tegenstander. Maar je ziet, dat het er aan alle kanten wél inzit. Het is nog steeds een beetje zoeken naar een systeem, waarin de spelers die het moeten uitvoeren zich ook prettig voelen. Wanneer ieder zijn rol heeft gevonden kán het bijna niet anders of ONS Sneek moet zich kunnen vrijspelen van de onderste plaatsen. Na een niet al te beste wedstrijd, maar wél drie punten rijker togen de Snekers van de ene kant naar de andere óver de Eems. In de wetenschap, dat de ONS Sneek nog nooit zó hoog op de competitieladder van Topklasse/Derde Divisie heeft gestaan als nu: een 5e stek! Waarvan toch maar akte!

vv Eemdijk-ONS Sneek:                              0-1  (0-1)

45+1  Martijn Barto                        0-1

Schr.:                    mw.  S.Shukrula

Ass.schr.:            dhr. S.Bogers & mw. B.Bussem-Scheffers

Kaarten:              (28)  Jasper Bolland (Eemdijk)