Sterker ONS Sneek verlaat Amsterdam met lege handen

We schrijven de 94e minuut van de wedstrijd. ONS Sneek mag in het uitduel tegen ASV DE DIJK uit Schellingwoude (Amsterdam-Noord) op zo’n 25 meter van het doel een vrije trap nemen. Gabriël Fernando plaatst zich, net als 30 minuten daarvoor, achter de bal. In tegenstelling tot eerder gaat de bal niet ín het doel, maar rakelings voorlangs. ONS Sneek houdt er een corner aan over. Ondertussen heeft doelman Tristan Boersma zijn doel verlaten en heeft hij zichzelf geposteerd ter hoogte van de penaltystip in het vijandelijke doelgebied bij DE DIJK. Het is rommelig voor keeper Max Klink. Han van Dijk kopt de bal in, nadat DE DIJK met armen (!) en voeten een doelpunt heeft weten te voorkomen. Max Klink plukt echter de bal onder de lat vandaan. En meteen fluit scheidsrechter Oosting uit Oldekerk voor het einde van de wedstrijd. Vreugde bij ASV DE DIJK. Teleurstelling bij ONS Sneek. Ondanks, dat het halverwege de wedstrijd onmogelijk leek was een verdiend puntje in deze wedstrijd zelfs in de laatste minuten nog binnen handbereik. Maar de bal wilde er deze middag maar niet in! En een sterker ONS Sneek verliet vervolgens met lege handen Amsterdam.

(foto Rob Bosma)

tekst:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma & Martijn van der Veen

Niet verdiend!

Hoewel we onze sportvrienden uit Amsterdam de overwinning van harte gunnen was de conclusie van de enkele neutrale toeschouwer bij dit duel duidelijk: ONS Sneek kreeg met de 2-1 nederlaag te weinig! Hoewel de Snekers zeker niet hun beste wedstrijd van de laatste weken speelden waren met name het eerste en het laatste gedeelte van de wedstrijd volledig in handen van de oranjehemden (vandaag in het blauw). Maar onzorgvuldigheid in het laatste stadium van de aanval maakte, dat van afronden geen sprake was, en dat veel energie voor niets werd verbruikt. En energie stopten de Snekers voldoende in de wedstrijd. De onvermoeibaar lijkende Nick Kleen en Mark Westra zijn daar voorbeelden van. Maar zij niet alleen. De veel coachende en aanmoedigende spits Gerben Visser is daarvan ook een exponent. Hij had zich onsterfelijk kunnen maken door reeds in de 3e minuut raak te koppen uit een voorzet van Rick Weening vanaf de linkerkant van het veld. Maar hij knikte de bal over. Na een schitterende solo over rechts trok Nick Kleen in de 16e minuut de bal terug op Gerben Visser. Evenwel belandde de bal nét achter de sterke spits. De mooiste aanval kwam van de voet van Han van Dijk, die Nick Kleen wegstuurde, maar opnieuw belandde de bal niet ín, maar áchter de voeten van de ONS-voorwaartsen.

(foto MJFotografieHv/Martijn vd Veen) Mark Westra dueleert met Mohamed Akhayad (2) en zijn eeuwige schaduw Obed Kwofie (r)

DE DIJK op 1-0

Kwam ASV DE DIJK dan helemaal niet in het stuk voor? Ja zeker! De Amsterdammers voetbalden in de schaduw van de dominerende volgelingen van Jan Vlap zeker hun partij mee. Maar veel gevaar leverde dat niet op. Tot in de 31e minuut. Slordig uitverdedigen bij ONS Sneek bracht de nummer 11 van DE DIJK, Amir Riffi, in schietpositie. En met een diagonale schuiver passeerde Riffi doelman Tristan Boersma.

In het vervolg van de 1e helft zakte ONS Sneek na een hartstochtelijk begin een beetje weg. Op één moment na. In de 40e minuut zetten de waterpoortstedelingen over links een vloeiende aanval op. De bal bereikte Gerben Visser in het doelgebied van DE DIJK, waar hij fel onderuit werd gehaald. Hoewel er wel enige aanleiding was om aan een strafschop te denken kwam die er niet.

(Foto MJFotografieHv) Nick Kleen worstelt en komt boven

DE DIJK verdubbelt de score

Die kwam er wel aan de andere kant voor ASV DE DIJK. In de 48e minuut legde scheidsrechter Oosting overtuigend de bal op de stip. Hij had hands geconstateerd van Patrick van der Veen. Het was hem blijkbaar niet opgevallen, dat in de aanloop naar deze ogenschijnlijke overtreding een aanvaller van ASV DE DIJK zijn schoen omtrent ter hoogte van de kruin van de ONS-verdediger had geheven.

Onmiskenbaar (zeer) gevaarlijk spel. Maar blijkbaar niet gevaarlijk genoeg om voor bestraffing in aanmerking te komen. Al met al belandde de bal op de 11-meter stip. En Ivo de Waal, over wie werd gefluisterd langs de lijn, dat hij een stuk van zijn leven in Sneek heeft gewoond (!!!), vonniste onberispelijk: 2-0.

ONS Sneek slaat terug

Wie had gedacht, dat ONS Sneek zich hierdoor uit het veld liet slaan, dacht verkeerd. Na een kort ‘interbellum’ van zo’n 10 minuten pakten de Snekers rond de 65e minuut de draad weer op. Gabriël Fernando mocht op zo’n 18 meter van het doel een directe vrije trap nemen. De met een fijn, maar vooral doeltreffende schot begiftigde verdediger krulde de bal tussen doelman Max Klink en de rechterpaal loepzuiver in het doel: 2-1.

(foto Rob Bosma) Gabriël Fernando (niet zichtbaar) scoort 2-1

Wanneer het schot van de goed spelende Joran Swart iets meer curve had gehad was het in de minuut daarop 2-2 geweest. Maar nu was zijn harde schuiver té voorspelbaar en belandde in handen van DE DIJK-keeper. Door de vele wisselingen rond deze momenten werd het er in het vervolg niet beter op. Soms werd de organisatie gelaten voor wat het was en opgeofferd aan een hernieuwde dosis frisheid en enthousiasme. Beide partijen ‘bezondigden’ zich daaraan, maar maakten wel, dat het een aardig kijkspel bleef in de ‘kuip’ aan de Schellingwouderdijk. Met uiteindelijk iets teveel aan resultaat voor de thuisclub, en veel te weinig voor ONS Sneek.

(Foto MJFotografieHv) Mounir Loolofs : sterk in het duel

En verder………

is het parool voor de Snekers: niet bij de pakken neerzitten! Er zijn voldoende aanknopingspunten om in de komende weken een boeiend proces zich te zien ontwikkelen naar meer resultaat. Daarvoor is het huidige ONS Sneek zeker rijp!

ASV DE DIJK-ONS Sneek:                                            2-1  (1-0)

31  Amir Riffi                                     1-0

48  Ivo de Waal  (pen)                   2-0

65  Gabriël Fernando                     2-1

Schr.:                   M.Oosting  –  Oldekerk

Ass.schr.:            H.Hokke & B.van Katwijk

Gele kaarten:    (75) Jermaine Bregita, (78) Gabriël Fernando  (ONS Sneek)