Strijdlustig ONS Sneek wint in Nijkerk

Strijdlustig ONS Sneek boekt eerste ‘uit’-overwinning in deze competitie

De wedstrijd is al in de extra tijd van de tweede helft. Thuisploeg NSC Nijkerk verzamelt nog eens de laatste krachten voor een waar slotoffensief. Het slaagt erin om vanaf rechts de bal opnieuw in het Sneker strafschopgebied te pompen. Wat daar allemaal gebeurt valt later nauwelijks meer na te vertellen. De bal komt op het hoofd van invaller Steven van Zanten. Met een katachtige beweging weet doelman Tristan Boersma de bal uit de mêlée van spelers in zijn doelgebied te grabbelen om vervolgens Glenn Buma in staat te stellen de bal verder te transporteren: ver weg van de ONS Sneek-veste. Op dát moment zag je bij de gedreven thuisclub de moed in de schoenen zakken. Het lukte niet meer om naast de oranjehemden uit Sneek te komen en nog een puntje uit het vuur te slepen. Aan de andere kant was de ontlading enkele minuten later groot! ONS Sneek vierde de winst uitbundig. Grote man in dit hoofdstuk van het Hoofdklasseboek van dit seizoen: Gerben Visser. Met ‘anderhalf’ doelpunt hielp hij zijn ploeg aan een 2-1-zege op één van de naaste concurrenten op de huidige ranglijst van de Hoofdklasse B za.

verslag:               Jan van der Veen

foto’s:   Martijn van der Veen (MJFotografieHv)

Geen punten meer weg geven in de absolute slotfase: het voelde als een bevrijding! Hoe vaak waren de Snekers de laatste jaren niet tegen het feit opgelopen, dat een gunstig eindresultaat hen in de allerlaatste momenten van de wedstrijd toch nog tussen de vingers door glipte. Deze keer dus niet. En het verlost de ploeg hopelijk van iets, dat bijna een trauma leek te worden. Het kán dus tóch! Als je er maar voor blijft vechten. En gestreden hebben de elf van Jan Vlap. De pijp léék maar niet leeg te raken. En steeds weer, wanneer NSC Nijkerk dreigde in de wedstrijd terug te komen, bijvoorbeeld na een paar geslaagde wissels, was er wel iemand die de ploeg weer probeerde op te zwepen tot een nieuwe krachtsinspanning. En het lukte! Een geweldige prestatie van het team als geheel!

Laat op gang

Dat de wedstrijd de toeschouwers tot de laatste seconden op het sportpark De Burcht in Nijkerk zou vasthouden liet zich in de eerste minuten niet aanzien. De wedstrijd moest echt op gang komen. Pas in de 9e minuut noteerden we een mogelijkheid voor ONS Sneek. Maar meer dan dát was het ook niet. NSC Nijkerk antwoordde in de 15e minuut met gevaar vanuit een scrimmage. Pas in 3e instantie kon keeper Tristan Boersma de bal veilig in zijn armen sluiten. In de 22e minuut was NSC Nijkerk dichtbij de openingstreffer. Patrick van der Veen kon zijn directe tegenstander slechts stoppen ten koste van een gele kaart en een vrije trap. Aanvoerder Yannick Cornelisz belastte zich met het karwei. Van dik 20 meter ging zijn gerichte trap via de lat over.

NSC Nijkerk valt aan – ONS Sneek scoort

In de 28e minuut leek NSC Nijkerk dan eindelijk succes te zullen hebben. Kevin van Essen mocht een vrije trap nemen. Zijn inzet werd door Yannick Cornelisz rakelings over gekopt. ONS-keeper Boersma hervatte het spel snel. De bal bereikte op de linker vleugel Gabriël Fernando. Gabriël ‘prikte’ de bal op het hoofd van Gerben Visser, die via de binnenkant van de verste paal raak kopte: een fraai doelpunt!

Gerben Visser viert de 0-1 voor ONS Sneek

NSC Nijkerk komt terug

Het was en het bleef echter een open wedstrijd met wisselende kansen. En zo kon het gebeuren, dat de thuisclub 5 minuten na de openingstreffer alweer naast de Snekers kwam. Tristan Boersma bokste een corner vanaf de linker kant in eerste instantie weg, maar de bal kwam vervolgens voor de voeten van Redouan Hazzat, die vanaf zeker25 meter een prachtige boogbal losliet die boven Tristan Boersma in het net plofte: 1-1.

In dezelfde minuut had Han van Dijk de mogelijkheid de gelijke stand alweer ongedaan te maken. Maar hij strandde op keeper Thodorie Velanas (ex-DVS’33 Ermelo). En kort daarna veroverde Rick Weening  de bal op ex-prof Renee Troost, maar zijn inzet ging voorlangs.

Rick Weening (17) ziet zijn fraaie inzet voorlangs gaan

ONS Sneek met voorsprong de kleedkamer in

Terwijl de dampen van warme thee reeds uit de kleedkamers opstegen bracht ONS Sneek de bal nog eens in het vijandelijke strafschopgebied. Op de rand daarvan ontstond een scrimmage van waaruit Gerben Visser in een bijna onmogelijke houding toch nog de bal in de richting van het NSC-doel wist te schieten. Via de teen van één van de Nijkerker verdedigers, Timo Schefczyk, verdween de bal achter de verbouwereerde Velanas in het doel. Op een belangrijk moment: 1-2 in het voordeel van ONS Sneek.

Boeiend laatste half uur

Het laatste gedeelte van de eerste helft wekte hoge verwachtingen voor de tweede 45 minuten. In dat opzicht stelde het eerste kwartier van het tweede bedrijf teleur. ONS Sneek domineerde de wedstrijd zonder dat daaruit kansen voor de Snekers voort kwamen. Pas in de 68e minuut was er weer een moment dat de harten sneller deed kloppen. Joran Swart stoomde op richting NSC-doel. Hij gaf af op Rick Weening, die van 20 meter via de paal naast schoot. Twee minuten later liftte invaller Mark Westra de bal vanaf de rechter zijde van het drassige veld op de lat. En weer een minuut later stichtte Kevin van Essen met een vrije trap aan de andere kant gevaar.

Han van Dijk wint een kopduel van Kevin van Essen

In het laatste kwartier kreeg de koud in het veld gekomen Rico Cordes drie kansen om de score voor ONS Sneek te verhogen. Maar hij miste in alle drie instanties. Rest nog, behoudens de absolute slotfase, een bloedstollende 81e minuut, waarin keeper Thodorie Velanas een schot van Mark Westra onschadelijk moest maken; in de omschakeling stelde Kevin van Essen ONS-keeper Boersma op de proef. Maar ook de laatstgenoemde doelwachter kwam als winnaar uit de strijd.

Spannend slotaccoord

Wat er in de extra tijd van de tweede helft gebeurde hebben we al beschreven. De winst kwam uiteindelijk terecht bij de ploeg die daarop voetballend wel de meeste aansprak op mocht maken. Maar wat hebben beide ploegen voor een positief resultaat gestreden. Voorlopig is ONS Sneek door de winst weer een stapje richting middenmoot gegaan. Maar beide ploegen hebben laten zien, dat je met veel strijdlust en je sámen inzetten voor een resultaat vér kunt komen; en het publiek een leuke middag kunt bezorgen, waarover in de 3e helft vast en zeker nog wel is na geboomd.

NSC Nijkerk-ONS Sneek                                              1-2  (1-2)

28  Gerben Visser                           0-1

33  Redouan Hazzat                       1-1

44  Timo Schefczyk  (ed)               1-2

Schr.:                   dhr. S.van der Vrande  (Deil)

Ass.schr.:            mw. A.Zwaan & dhr. B.Witsiers

Gele kaarten:    (14) Hoessein Jabir (NSC Nijkerk)

(21) Patrick van der Veen, (26) Joran Swart (ONS Sneek)

Invallers Dean Lourensz (NSC Nijkerk – nr 10) en Mark Westra (ONS Sneek – nr14) dueleren op het scherpst van de snede