Verrassende zege van ONS Sneek op RKAV VOLENDAM

Zwaarbevochten en verrassend

ONS Sneek heeft, verrassend, drie punten overgehouden aan het thuisduel tegen RKAV VOLENDAM. Verrassend en zwaarbevochten. Maar wat een opsteker voor de jonge, gretige ploeg van Jan Vlap. Tegen een klasse-tegenstander, die zeker gaat meedoen om het kampioenschap, wanneer er niet een hele grote kink in de kabel komt, vochten de oranjehemden zich als leeuwen naar het einde van de wedstrijd. Om uiteindelijk de 3-2 stand die in de 77e minuut op het scorebord kwam hartstochtelijk verdedigend tot eindstand te promoveren. Daardoor groot respect afdwingend voor de inzet van het hele team.

tekst:                                    Jan van der Veen

foto’s:                                  Rob Bosma

Gerben Visser haalt uit

Waar strijdlust een ploeg kan brengen bewees ONS Sneek zaterdagmiddag tegen RKAV VOLENDAM. Een week geleden reisde de selectie teleurgesteld terug naar Sneek na de nederlaag in Amsterdam tegen ASV DE DIJK. Onterecht verloren! Want ONS Sneek was de betere geweest. Maar doelpunten bepalen nu eenmaal het resultaat. Iets meer dan een week later is het gevoel bij de Snekers omgekeerd. Het zoet van de overwinning op RKAV VOLENDAM smaakte prima. Maar eerlijkheidshalve moeten we zeggen, dat de gasten uit Nederlands bekendste vissersplaats het betere van het spel hadden. Individueel bezitten de spelers over meer dan gemiddelde technische kwaliteiten. En die talenten samengevoegd in een ploeg maken de elf van Johan Steur tot een lust om naar te kijken.

Man of the match: Tristan Boersma

Eigenlijk ontbrak er zaterdagmiddag op de Zuidersportpark in Sneek bij de Volendammers maar één ding: scoren. De gasten hadden duidelijk het vizier niet op scherp. Maar ze vonden ook een thuisploeg op hun weg die zich als een leeuw voor iedere aanval gooide.

Met als indrukwekkend en geweldig sluitstuk doelman Tristan Boersma. Begrijpelijk en terecht, dat hij vlak voor het einde van de wedstrijd werd uitgeroepen tot Man of the match. Maar die titel had je in dít geval het liefst gegund aan de héle ploeg.

Dominerend RKAV VOLENDAM

Vanaf de eerste minuut domineerde RKAV VOLENDAM de wedstrijd. Oók in de eerste fase, toen beide ploegen elkaars krachten aftastten. Middenvelder Iwan Tol had zijn ploeg in de 11e minuut op voorsprong kunnen zetten. Maar hij schoot over na prima voorbereidend werk van linksbuiten Azzedine Sout. ONS Sneek kwam in die eerste fase vrijwel niet van de eigen helft. Tot de 15e minuut. De razendsnelle Nick Kleen gaf vóór op Rick Weening, die schoot tegen een tegenstander op, in de rebound kwam de bal bij Wesley Tankink, die gericht op doel schoot. Traag huppelde de bal richting VOLENDAM-doel. Voor de zekerheid zette Gerben Visser namens ONS Sneek toch zijn schoen nog maar eens tegen de bal. Precies op het goede moment voor de thuisclub: 1-0. Maar de verhoudingen in de wedstrijd veranderden er niet door.

Wesley Tankink haalt uit; de rebound zal door Gerben Visser de 1-0 opleveren

Kansen voor de gasten

In de 25e minuut had spits Jens Kras, naar het leek, voor het intikken. Helemaal vrij verscheen hij met de bal voor doelman Tristan Boersma. Op miraculeuze wijze werd de ONS Sneek-doelman winnaar. De Snekers moesten het hebben van momenten. Eén zo’n moment was er in de 27e minuut. Nick Kleen zette weer eens een aanval op, de bal belandde bij Wesley Tankink, die hard uithaalde. Zijn poeier spatte uiteen op de paal. Een andere kans was er voor Han van Dijk, die het schot aan het einde van zijn solo door keeper Rick Heuvel zag gekeerd. Maar voor de rest was het VOLENDAM dat de klok sloeg. Pieter Kroon onderstreepte dat met een riante mogelijkheid. Maar hij schoot over. En Jens Kras zag alleen stompend met zijn hand kans om de bal in het ONS-doel te laten verdwijnen. Het leverde hem geen doelpunt maar wel een gele kaart op. Tenslotte zag Daan van Baarsen zijn schot voorlangs het doel gaan.

Nick Kleen probeert VOLENDAM-keeper Rick Heuvel te verschalken

ONS Sneek begint tweede bedrijf enthousiast

De eerste minuten van de tweede helft waren voor de gastheren uit Sneek. Het leverde al na twee minuten een mogelijkheid op voor Gerben Visser. Maar ook hij schoot voorlangs. Gabriël Fernando gaf een prachtige pass ‘van achter uit’ dwars over het veld op Nick Kleen. Die zag zijn poging uiteindelijk corner worden. Tussendoor had Dave Zwarthoed ook 1-1 kunnen maken. Maar dat voorkwam (opnieuw) Tristan Boersma. In de 64e minuut ontstond er een felle scrimmage voor het doel van RKAV VOLENDAM. De inzet van Han van Dijk werd gekeerd, en terwijl hij wilde aanleggen voor de rebound ging Gerben Visser onderuit bij de eerste paal. Scheidsrechter mw. Shukrula stond er bovenop en was resoluut: penalty voor ONS Sneek. Wesley Tankink verzilverde vanaf de 11-meter deze kans: 2-0.

Wesley Tankink verzilvert de penalty: 2-0

Inhaalrace

Maar de wedstrijd was zeker nog niet gespeeld. Want in de 67e minuut soleerde Pieter Kroon in het strafschopgebied zeer knap door de ONS-defensie. Oog-in-oog met Tristan Boersma faalde hij niet: 2-1. RKAV VOLENDAM zette en hield de druk erop. Routiniers Joey Tol (32) en Maarten Woudenberg (37 jaar) vervingen Azeddine Sout en Iwan Tol, waardoor de gemiddelde leeftijd van de Volendamse ploeg meteen een lift kreeg. En de routine van de invallers betaalde zich uit!Joey Tol zag een vrijetrap van 18 meter fraai gekeerd door Tristan Boersma. En Jens Kras zag zijn kopbal ook fraai gestopt door de ONS-sluitpost. Maar 2-2 werd het toch! In de 76e minuut soleerde Joey Tol over links richting doel. Met een gericht schot in de linker benedenhoek liet hij de ONS-keeper kansloos.

Rick Weening in duel met Volendammer Stef Schokker

ONS Sneek herrijst

ONS Sneek leek rijp voor de slacht. De aanvankelijk door trainer Johan Steur op de bank gehouden routine léék de doorslag te zullen geven naar méér. Maar het pakte anders uit. Rick Weening besloot zijn solo over de linkerflank met een fraaie voorzet op Gerben Visser, die deze kans niet liet glippen. En één minuut na de Volendamse gelijkmaker leidde ONS Sneek weer: 3-2. Daardoor had de uit Lemmer afkomstige spits in alle drie de doelpunten van ONS Sneek een voet. Een hectische slotfase volgde. RKAV VOLENDAM wilde ONS Sneek volledig opsluiten op eigen helft. Maar de vermoeidheid sloeg ook bij de Volendammers toe. En zodoende kreeg ONS Sneek zelfs nog de betere mogelijkheden dan de nog steeds degelijk voetballende gasten om de stand een ander aanzien te geven. Met name Rick Weening was in deze fase niet gelukkig in de afwerking. Jammer, dat de overigens uitstekend leidende scheidsrechter mw. Shukrula in de extra toegevoegde tijd Nick Kleen nog op een gele kaart trakteerde. Het was haar blijkbaar ontgaan, dat de eerste overtreding door een Volendammer was begaan. Maar dat was een ‘peanut’ bij de vreugde over deze onverwachte, zwaarbevochten, maar ONS Sneek o zo gegunde overwinning.

Hopelijk helpt dezelfde instelling de mannen van Jan Vlap ook aan een goed resultaat volgende week in Noordscheschut. Want dan zijn de degradatieplaatsen voor de oranjehemden echt een heel eind uit zicht. Maar óók vandaag bleek weer: ‘het Zuidersportpark geeft ONS Sneek vleugels!’

ONS Sneek-RKAV VOLENDAM:                                3-2  (1-0)

15  Gerben Visser                                           1-0

64  Wesley Tankink  (pen)                            2-0

67  Pieter Kroon                                              2-1

76  Joey Tol                                                       2-2

77  Gerben Visser                                           3-2

Schr.:                   mw. S.Shukrula  (Alkmaar)

Ass.schr.:            dhrn. R.Bruining & J.Eimers

Gele kaarten:    (81) Mounir Loolofs, (90+3) Nick Kleen (ONS Sneek)