Verslag oefenduel ONS Sneek – vv Groningen: 3-3

Na matige eerste helft veel betere tweede 45 minuten met volop venijn in de staart

ONS Sneek speelt thuis met 3-3 gelijk tegen competitiegenoot vv Groningen

Doelpunten ONS Sneek: Jan Rein Boelsma, Mark Westra en Ewart Ottema

ONS Sneek speelde gisteravond op het eigen Zuidersportpark de vijfde oefenwedstrijd in de voorbereiding op de competitie in de zaterdag eerste klasse F, die op 24 sepember a.s. van start gaat. Na Jong Cambuur (0-0), vv Heino (1-1), WHC (1-0 verlies) en GAVC (8-0 winst) was competitiegenoot vv Groningen de tegenstander. Na een zeer matige eerste helft en een veel betere tweede helft werd de eindstand 3-3 na een 0-1 ruststand. Het venijn zat in de staart. De oranje formatie van trainer Arnoud Koster kwam zelfs met 0-2 achter, maar slaagde er in om in de laatste twintig minuten op een 3-2 voorsprong te komen. Dat was evenwel niet genoeg want vanaf de aftrap werd het 3-3.

Contouren

Trainer Arnoud Koster wil zoveel mogelijk alle spelers van zijn A-selctie aan het werk zien om aan de weet te komen hoe zijn basisteam er uit gaat zien voor het eerste competitieduel thuis tegen PKC’83 uit de stad Groningen. In de komende drie bekerwedstrijden uit tegen stadgenoot LSC 1890, thuis tegen Balk en uit tegen VVI uit Idskenhuizen en in het zesde en laatste oefenduel thuis tegen stadgenoot SWZ moeten de contouren zichtbaar worden in welke samenstelling wordt begonnen aan het seizoen 2022-2023. Tegen vv Groningen speelde ONS Sneek een danig tegenvallende eerste helft. Na de rust werd er aanmerkelijk beter gevoetbald. Voor de rust was vv Groningen wel toonaangevend, maar aanvallend stelde het niet veel voor. Na de hervatting was ONS Sneek duidelijk dominant.

Onwennig

ONS Sneek startte tegen de blauw-zwarten met de volgende elf: doelman Ruben Stuiver en de veldspelers Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart, Pieter Abe de Jong, Nordin Tahboun, Wesley Tankink, Mark Westra, Stefan Westra, David Bergsma en Geoffrey Eekhof. Deze samenstelling beleefde in de eerste helft een moeilijke en stroeve voetbalavond tegen vv Groningen, dat aantrad met een passende mix van routiniers en jeugdige spelers. De eerste 45 minuten hadden van de kant van ONS Sneek veel weg van zomeravondvoetbal. Tempo ontbrak en er werd meer achteruit dan vooruit gespeeld. Als excuus kan worden aangevoerd dat de startende elf heel onwennig overkwamen.

Leven in de brouwerij

Er gebeurde in de beginfase niets op het Zuidersportpark. Pas na ruim een kwartier kwam er wat leven in de brouwerij. De vrije trap van Nordin Tahboun van ONS Sneek had evenwel niet het gewenste resultaat. De gasten werden voor het eerst gevaarlijk halverwege de eerste helft. Op links gaf Erolind Derguti zijn visitekaartje af. De aanvaller met een SWZ-verleden zag zijn aardige schot naast het doel van Ruben Stuiver belanden. Al heel gauw werd bij ONS Sneek centrumverdediger Joran Swart vervangen door Jan Rein Boelsma. Een rush van  middenvelder Stefan Westra van de thuisclub strandde. Acht minuten voor de rust kon vv Groningen juichen. Wie anders dan Erolind Derguti profiteerde van zwak ingrijpen bij ONS Sneek. Hij passeerde vanaf links goalie Ruben Stuiver van ONS Sneek uiterst beheerst: 0-1.

Ongelukkige voetbalavond

In de tweede helft maakten bij ONS Sneek Stefan Westra, Mounir Loolofs en Nordin Tahboun plaats voor Nick Kleen, Jorn Dijkstra en Rik Koelewijn. Het scheelde maar weinig of vv Groningen was vlak na de rust op 0-2 gekomen. Na goed voorbereidend werk van Pieter Abe de Jong op links leverde het harde schot van Rik Koelewijn slechts een corner op. Een treffer van Jan Rein Boelsma werd vanwege buitenspel afgekeurd. Nick Kleen beleefde een ongelukkige en korte voetbalavond. Bij het aanzetten blokkeerde zijn been. Uit voorzorg werd hij naar de kant gehaald. De training van morgenavond moet uitwijzen of hij a.s. zaterdag kan spelen in de bekerwedstrijd uit tegen LSC 1890. Niet alleen Nick Kleen werd gewisseld maar ook David Bergsma en Glenn Buma. Voor dit drietal kwamen Patrick van der Veen, Delachance Sabuni en Ewart Ottema binnen de lijnen.

Aanspeelpunt

Met het inbrengen van Sabuni en Ottema ging het in aanvallend opzicht beter lopen bij ONS Sneek. Ewart Ottema werd het aanspeelpunt dat ONS Sneek zo dringend nodig had. Desondanks werd het in de 67ste minuut 0-2 door Niels Hoekstra, die alert profiteerde van knullig balverlies op het middenveld waardoor het achter helemaal open lag bij ONS Sneek. Hij passeerde doelman Ruben Stuiver koelbloedig. Even daarvoor had Ewart Ottema de 1-1 op zijn schoen maar hij en ONS Sneek moesten content zijn met een hoekschop. Arbiter Chris Marijt, sinds kort in Sneek woonachtig, deelde een gele kaart uit aan ONS Sneek middenvelder Jorn Dijkstra uit Makkum.

Heerlijke gelijkmaker

Mooi om te zien in de tweede helft bij ONS Sneek was de gave wisselwerking op links tussen Rik Koelewijn en Pieter Abe de Jong. Dat leidde wel tot kansen maar nog niet tot doelpunten. Aan de andere kant voorkwam keeper Ruben Stuiver de 0-3 voor vv Groningen. ONS Sneek ging steeds dominanter spelen. De aansluitingstreffer kon dan ook niet uitblijven. Die viel in de 73ste minuut van de voet van Jan Rein Boelsma uit een voorzet van Ewart Ottema, die steeds beter zijn draai vindt bij ONS Sneek. Vier minuten later viel ook al de gelijkmaker en wat voor een heerlijke gelijkmaker. Mark Westra liet met een geplaatste schuiver van buiten het strafschopgebied vv Groningen keeper Melvin Buurlage volmaakt kansloos: 2-2.

Natrappen

ONS Sneek wilde meer tegen een vermoeid rakend vv Groningen, getraind door de oud-Leeuwarder Jouke Faber, nu wonend in Annen en ook trainer in Duitsland. Ewart Ottema was akelig dicht bij een 3-2 voorsprong maar dat lukte niet. In de 86ste  minuut moest vv Groningen met tien man verder. Wisselspeler Brian Pattiwael trapte Rik Koelewijn na en kon met rood vertrekken. In de negentigste minuut scoorde Ewart Ottema alsnog de 3-2. Toch werd het vanaf de aftrap 3-3 door Elli Elridge. ONS Sneek genoot nog van de voorsprong in plaats van die vast te houden.

Zoekende

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kon onmogelijk tevreden zijn over de eerste helft van zijn ploeg. Dat was hij dan ook niet. ,,We waren toen zoekende’’. Over de tweede 45 minuten was hij dat wel. ,,In de tweede helft herkende ik wat wij als ONS Sneek willen. Ik zag toen hoe we getraind hebben. Als we de bal hebben en wanneer de tegenstander de bal heeft. De ene speler is daar verder in dan de andere’’.